Свет

"Њујорк тајмс": 15 одсто америчких "бредлија" уништено у Украјини

Према чланку који је објављен, 17 од 113 "Бредлија" које су САД испоручиле Украјини, оштећено је или уништено
"Њујорк тајмс": 15 одсто америчких "бредлија" уништено у УкрајиниGetty © Sean Gallup

Украјинска пролећна офанзива Кијева је већ коштала на више од десетине борбених возила "бредли" које је обезбедио Вашингтон, пише "Њујорк тајмс".

Позивајући се на анонимне америчке званичнике, лист наводи да је Украјина започела своју операцију почетком јуна, од када је уништено десетине украјинских оклопних возила и тенкова, укључујући и оне западне производње.

Према чланку који је "Њујорк тајмс" објавио у понедељак, 17 од 113 "Бредлија" које су САД испоручиле Украјини, оштећено је или уништено. То је 15 одсто од укупне набавке, констатује лист и додаје да су у том смислу посебно опасна за напредовање украјинских трупа велика руска минска поља.

"Раван, отворени терен на југоистоку Украјине чини контраофанзиву тешким подухватом јер украјинске трупе практично немају где да се заклоне", пише лист.

"Њујорк тајмс" тврди да руски јуришни хеликоптери КА-52 представљају додатну претњу јер су, наводно, успели да изведу ракетне ударе изван домета украјинске противваздушне одбране.

Као резултат тога, украјинска контраофанзива је заустављена у неким областима, а војници поново процењују своју тактику, тврде упућени извори. 

Украјински војници пренели су новинарима да су се "Руси укопали, минирају и да су спремни".

Са друге стране, званичници у Кијеву, укључујући председника Владимира Зеленског, покушавају да увере јавност да су главне битке тек пред њима.

image