Бела кућа: Нема непосредне претње за нуклеарну електрану Запорожје

Вашингтон "веома пажљиво" прати нивое радијације у највећој нуклеарној електрани

Сједињене Америчке Државе прате ситуацију у нуклеарној електрани Запорожје, која се налази близу линије фронта између руских и украјинских трупа, али не виде знакове непосредне претње том постројењу, рекао је новинарима портпарол Савета за националну безбедност Џон Кирби.

"Нећу да улазим у конкретне обавештајне податке", рекао је Кирби на питање о оптужбама Кијева да се Русија спрема да дигне електрану у ваздух. "Имамо могућност у близини постројења да пратимо радиоактивност", додао је он. "Једноставно нисмо видели никакве назнаке да је та претња неминовна, али је веома, веома пажљиво пратимо".

Украјина је прошле недеље тврдила да Русија припрема "инцидент" у Запорожју. Председник Владимир Зеленски тврдио је да Москва жели да изазове "цурење радијације“ у електрани, позивајући се на процене украјинских обавештајних служби.

Према речима његовог помоћника Михаила Подољака, Русија је, наводно, минирала базен за хлађење у објекту и спремала се да изведе "терористички напад великих размера" како би "зауставила украјинску контраофанзиву и створила депопулисану санитарну сиву зону".

Портпарол Кремља Дмитриј Песков одбацио је тврдње Зеленског и Подољака као "још једну лаж" која долази из Кијева, напомињући да Москва у потпуности сарађује са Међународном агенцијом за атомску енергију (ИАЕА). Шеф надзорног тела УН-а, Рафаел Маријано Гроси, посетио је објекат прошле недеље и одбацио наводе Украјине.

"ИАЕА је упозната са извештајима о минама које су постављене у близини базена за хлађење. Током посете генералног директора, на локацији нису примећене мине", навео је Гроси у извештају.

Руске трупе преузеле су контролу над нуклеарном електраном Запорожје и оближњим градом Енергодаром у марту 2022. Околни регион је званично постао део Русије након референдума одржаних прошлог септембра. Његових шест реактора тренутно ради у режиму приправности.

Москва је оптужила кијевске снаге да су у више наврата гађале запорошку електрану, као и да су покушале да заузму објекат у једном тренутку. Најновији напад био је 9. јуна, када је руска противваздушна одбрана наводно оборила три беспилотне летелице које су се упутиле ка фабрици.