Лукашенко: Војска у стању пуне борбене готовости, опозиција планирала преврат у Белорусији

Живимо у миру, јер се тридесет година спремамо за рат, рекао је председник Белорусије

Издао сам наређење да се војска доведе у стање потпуне борбене готовости, рекао је данас председник Белорусије Александар Лукашенко коментаришући последња дешавања у Русији.

Оно што се у суботу збило "било је болно гледати", рекао је и додао да је ситуација била тешка не само за њега, већ и многе грађане Белорусије, јер, како је објаснио, "отаџбина је једна". 

У исто време, Лукашенко је открио да су и у Белорусији, након суботњих дешавања, почеле да круже гласине да се опозиција припрема да изазове оружану побуну, због чега је и донео одлуку да се борбена готовост војске подигне на највиши ниво. 

Томе се, како је казао, није успротивио нико, чак ни по друштвеним мрежама - ни жене, ни деца, схватајући да војска мора бити спремна да одреагује ако у Белорусију пожеле да се врате они грађани које се данас на фронту боре за Украјину, а који желе да изазову проблеме и у Белорусији.

"Морамо бити јачи од савремених претњи које би да наруше мир за који су пре више деценија живот дали наши очеви и дедови. Тридесет година спремамо се за потенцијалан рат, због чега данас и живимо у миру. До обојених револуција не може доћи уколико за то нема основа. Данашњи Белоруси имају срећу да су се родили и да сада живе под мирним небом. Али ми и војници знамо врло добро да је живот без рата резултат свакодневног мукотрпног рада", рекао јеЛукашенко.

Претње, како је објаснио председник, поново долазе са Запада, а данашња генерација Белоруса мора да прође кроз ова искушења и покаже да је јача од нових претњи.

"Погранична служба Белорусије фактички свакодневно региструје провокације на граници са земљама које улазе у НАТО", изјавио је.

Ипак, како каже, Белорусија има снаге и средства да се одупре претњама које долазе од западних земаља:

"Историја памти да Белоруси умеју да заштите своју земљу. Ми смо били и бићемо јачи од било каквих изазова".

О Западу и ескалацији конфликта у Украјини: Aко Русија падне, сви ћемо изгинути

Лукашенко је истакао да "претња од избијања новог глобалног конфликта никада није била тако близу као данас", јер Белорусију и цео регион "још једном покушавају да униште и да дезоријентишу народ", док је у исто време у току "јачање војног потенцијала и ширење земаља НАТО које је без преседана". 

"На сваки начин покушавају да ескалирају ситуацију и усаде своја правила при којим више неће бити ни наших земаља, ни народа. Мој став је да ако Русија падне, сви ћемо остати под рушевинама, сви ћемо изгинути".

Он је поновио да се провокације на граници са земљама НАТО настављају, те да се ради о провокацијама које претпостављају коришћење дронова и пребацивање трупа, док Украјина, са друге стране, на граници са Белорусијом подиже зидове и минира погранични терен.