Свет

Историјски изборни успех АфД-а брине владајућу гарнитуру Немачке

Странка је привукла велики број бирача због растућег броја миграната, као и супротстављањем владиним плановима да подстакне зелену транзицију
Историјски изборни успех АфД-а брине владајућу гарнитуру Немачкеwww.globallookpress.com © Julian Stratenschulte

Алтернатива за Немачку (АфД) ће након успеха на недељним изборима у Зонебергу први пут у историји имати свог човека на дужности челника једног немачког округа. Имајући у виду да је АфД у анкетама претекао социјалдемократе канцелара Олафа Шолца, све то изазива забринутост због јачања десничарске партије, наводи "Политико".  

Кандидат АфД-а Роберт Зеселман (50) је у другом кругу избора у округу који се налази на југу покрајине Тирингије освојио 52,8 одсто гласова, односно апсолутну већину, потврдила је Изборна комисија.

Кандидат ЦДУ Јирген Кепер је освојио 47,2 одсто гласова, иако су га подржале све остале партије: Социјалдемократе, Зелени и Либерали.

Једна од посланица Зелених рекла је да је "поражена" резултатима, али је оценила да Зонеберг - један од најмањих округа у Немачкој, са свега 48.000 гласача - не може да се пореди са остатком Тирингије, а камоли са Немачком. 

Ипак, победа крајње деснице на локалним изборима, само је део свеобухватнијег раста популарности АфД-а. Најновије истраживање које је спровео "Политико" показује да је АФД претекао Шолцов СПД и постао друга најпопуларнија партија у Немачкој. 

Екстремна десница је посебно јака у државама некадашње Источне Немачке које, упркос уједињењу, и даље имају ниже стопе запослености и економског развоја. АфД тренутно води у анкетама у источним државама Бранденбург, Саксонија и Тирингија, које чекају избори следеће године.

Зелена транзиција неће бити лака

Странка је у скорије време привукла велики број бирача због растућег броја миграната, као и супротстављањем владиним плановима да подстакне зелену транзицију, посебно новом закону који забрањује грејање на гас и лож уље у новим зградама.

Суочен са широко распрострањеним критикама да је контроверза око новог закона о грејању допринела успону крајње деснице, Шолцов портпарол Штефен Хебестрајт је поручио да влада има јасан концепт за зелену транзицију и да је на добром путу, али да Немачка још увек није стигла до циља. 

Не помињући експлицитно АфД, Хебестрејт је такође упозорио да "супротстављање група једних против других, а можда и прављење миграната одговорним за нешто за шта они уопште нису одговорни, свакако није рецепт који би ову земљу водио у добру будућност".

Шолц је у прошлонедељном говору признао да зелена транзиција "неће бити лака" и нагласио да влада мора да пружи убедљиве одговоре грађанима који су забринути због потенцијално скупих корака у одвикавању Немачке од фосилних горива.

"У супротном, они који у политичке сврхе злоупотребљавају страх и нерасположење јавности постаће још популарнији", упозорио је Шолц. 

image