Свет

Си-Ен-Ен објавио снимак Трамповог разговора о поверљивим документима из 2021.

Амерички медији добили су аудио снимак на којем Доналд Трамп, наводно, признаје да је чувао поверљива документа након што је напустио Белу кућу
Си-Ен-Ен објавио снимак Трамповог разговора о поверљивим документима из 2021.Getty © Scott Olson / Staff

Си-Ен-Ен наводи да су добили аудио снимак састанка у Бедминстеру, Њу Џерси, из 2021. на коме се чује председник Доналд Трамп како прича о поверљивим документима која није "декласификовао".

Си-Ен-Ен је снимак, на којем се чује како бивши председник прелистава папире и говори: "Ово је веома поверљиво", представио као кључни доказ у истрази против Трампа који се изјаснио да није крив по федералним оптужбама за погрешно руковање осетљивим подацима.

На снимку од два минута чују се Трамп и његови сарадници како се шале на рачун мејлова Хилари Клинтон која је рекла да су они "тајне информације".

"Хилари би то стално штампала, знаш. Своје приватне мејлове", чује се један Трампов сарадник.

"Не, она би то послала Ентонију Винеру", одговорио је Трамп, мислећи на бившег демократског конгресмена, што је изазвало смех у просторији.

Трамп на снимку говори и "ово су папири" и позива се на нешто што он назива "веома поверљиво" и чини се да показује другима у просторији.

Како наводи Би-Би-Си, чини се да је то аудио снимак на који се позивају савезни тужиоци у својој оптужници против бившег председника. Тужиоци наводе да је током писања мемоара показао поверљива документа људима без безбедносне провере у два наврата.

Трамп се суочава са 37 тачака оптужнице за незаконито задржавање поверљивих докумената и ометање напора владе да их врате. Он је одбацио оптужбе и рекао да је скинута тајност са свих докумената које је понео са собом из Беле куће.

Током разговора, који су у објавили Си-Ен-Ен и "Вашингтон пост", Трамп се чује како прича о документу о могућем нападу на Иран.

"Рекао је да желим да нападнем Иран. Зар није невероватно?... Имам велику гомилу папира, ова ствар је управо искрсла. Види", чује се Трамп. "Видите, као председник могао сам да скинем ознаку тајне. Сада не могу, знате, али ово је још тајна."

У прошлонедељном интервјуу за "Фокс њуз", Трамп је негирао да је показивао поверљива документа људима који нису овлашћени да их виде.

"Није постојао никакав документ. То је била огромна количина папира и свега осталог о Ирану и другим стварима", рекао је Трамп.

image