Полиција: Мета је била Ненси Пелоси, осумњичени хтео да јој "поломи колена"

Из тужилаштва је саопштено да ће против осумњиченог бити подигнута оптужница за покушај убиства

Човек који је оптужен за напад на Пола Пелосија, сурпуга председнице Представничког дома Конгреса САД, рекао је полицији да је желео да отме Ненси Пелоси и да јој "поломи колена", саопштиле су америчке власти.

Према наводима полиције, Дејвид Депејп (42) је упао у кућу Пелосијевих кроз стражња врата, наишао на Пола Пелосија, напао га и изударао чекићем по глави, због чега је Пелоси завршио на операцији због фрактуре лобање. У извештају се додаје да је Депејп у торби имао траку и конопац, те да је, током напада, викао "Где је Ненси?"

Из тужилаштва је саопштено да су мета биле кућа Пелосијевих и председница Представничког тома, као и да ће против Депејпа бити подигнута оптужница за покушај убиства.

"У време када је осумњичени ушао у кућу Пелосијевих, он је, заправо, тражио госпођу Пелоси", рекла је окружни тужилац Брук Џенкинс и додала да су у кући тада била само два човека – Пол Пелоси и нападач.

Она је додала да је реч о "политички мотивисаном" злочину и позвала јавност да "пази на речи које изговарамо и да ублажимо нашу политичку реторику".

Оптуженом Депејпу прети казна од 50 година затвора.

Раније се огласила и председница Представничког дома Ненси Пелоси, поручивши да је захвална на хиљадама порука, молитви и лепих жеља. 

"Од ужасног напада на Пола у петак ујутру били смо преплављени хиљадама забринутих порука, молитвама и топлим жељама", написала је Пелоси на Твитеру и додала да је њен супруг боље, али да му предстоји дуг процес опоравка.