Свет

Тајван пријавио присуство два руска ратна брода близу својих обала

Мобилисани су тајвански авиони и бродови како би надгледали кретање руских пловила, саопштено је из Тајпеја
Тајван пријавио присуство два руска ратна брода близу својих обалаwww.globallookpress.com © MOD Russia/via Globallookpress.com

Две руске фрегате примећене су како плове поред источне обале Тајвана, саопштило је министарство одбране тог самоуправног острва.

Тајвански бродови и авиони су послати да надгледају кретање руских пловила, наводи се у саопштењу министарства, и додаје да су активирани и копнени ракетни системи.

Две фрегате су "пловиле од југа ка северу у водама наше источне обале" од 23 часа по локалном времену, наводи се у саопштењу.

Руски ратни бродови су "изашли из… зоне одговора" у југоисточном правцу од лучког града Суао, у којем се налази велика поморска база, истиче се из Тајпеја. Није наведено колико су тачно руски бродови били удаљени од тајванских обала.

Тензије око Тајвана су и даље високе, а Тајпеј свакодневно извештава о кинеским бродовима и авионима у близини острва. Пекинг сматра Тајван делом своје територије у оквиру политике "Једне Кине".

Руска Тихоокеанска флота саопштила је у уторак да су две њене корвете "Громки" и "Совершени" ушле у јужни део Филипинског мора источно од Тајвана да би извршиле задатке у оквиру дугог морског пролаза.

Два брода су стигла у то подручје након што су прошли кроз Јужно кинеско море, додаје се.

Током проласка, руска пловила су изводила маневре и редовне вежбе. То је укључивало симулирану поморску битку за одбијање ракетног напада са мора, саопштила је Пацифичка флота.

Руска Тихоокеанска флота је раније овог месеца извела вежбе великог обима у Јапанском и Охотском мору. У вежбама је од 5. до 20. јуна учествовало око 60 ратних и помоћних бродова, 35 авиона морнарице, трупе обалске одбране и више од 11.000 војних лица.

У оквиру вежби је спроведена борбена обука, увежбавано је праћење подморница и усавршавана је организација поморске противваздушне одбране и логистичке подршке, саопштено је из Министарства одбране Руске Федерације.

Снаге укључене у вежбе извеле су борбену обуку, увежбавале праћење подморница и радиле на побољшању организације поморске противваздушне одбране и логистичке подршке, наводи Министарство одбране Русије.

image