Тајван пријавио присуство два руска ратна брода близу својих обала

Мобилисани су тајвански авиони и бродови како би надгледали кретање руских пловила, саопштено је из Тајпеја

Две руске фрегате примећене су како плове поред источне обале Тајвана, саопштило је министарство одбране тог самоуправног острва.

Тајвански бродови и авиони су послати да надгледају кретање руских пловила, наводи се у саопштењу министарства, и додаје да су активирани и копнени ракетни системи.

Две фрегате су "пловиле од југа ка северу у водама наше источне обале" од 23 часа по локалном времену, наводи се у саопштењу.

Руски ратни бродови су "изашли из… зоне одговора" у југоисточном правцу од лучког града Суао, у којем се налази велика поморска база, истиче се из Тајпеја. Није наведено колико су тачно руски бродови били удаљени од тајванских обала.

Тензије око Тајвана су и даље високе, а Тајпеј свакодневно извештава о кинеским бродовима и авионима у близини острва. Пекинг сматра Тајван делом своје територије у оквиру политике "Једне Кине".

Руска Тихоокеанска флота саопштила је у уторак да су две њене корвете "Громки" и "Совершени" ушле у јужни део Филипинског мора источно од Тајвана да би извршиле задатке у оквиру дугог морског пролаза.

Два брода су стигла у то подручје након што су прошли кроз Јужно кинеско море, додаје се.

Током проласка, руска пловила су изводила маневре и редовне вежбе. То је укључивало симулирану поморску битку за одбијање ракетног напада са мора, саопштила је Пацифичка флота.

Руска Тихоокеанска флота је раније овог месеца извела вежбе великог обима у Јапанском и Охотском мору. У вежбама је од 5. до 20. јуна учествовало око 60 ратних и помоћних бродова, 35 авиона морнарице, трупе обалске одбране и више од 11.000 војних лица.

У оквиру вежби је спроведена борбена обука, увежбавано је праћење подморница и усавршавана је организација поморске противваздушне одбране и логистичке подршке, саопштено је из Министарства одбране Руске Федерације.

Снаге укључене у вежбе извеле су борбену обуку, увежбавале праћење подморница и радиле на побољшању организације поморске противваздушне одбране и логистичке подршке, наводи Министарство одбране Русије.