Сијарто: Раздвајање од Кине значило би самоубиство за ЕУ

САД терају своје европске савезнике да се удаљавају од Пекинга

Мађарски министар спољних послова Петер Сијарто назвао је Кину стратешким трговинским партнером за ЕУ и главним извором страних директних инвестиција, упозоравајући да би сваки потез, који би смањио везе са Пекингом, био погубан за европски блок, пренео је РТ интернешенел.

У интервјуу за Си-Ен-Би-Си на годишњој конференцији Светског економског форума у Тјенђину у Кини, Сијарто је изјавио да би "раздвајање (од Кине) и уклањање ризика значило самоубиство за економију ЕУ".

"Како да се одвојите, а да не убијете европску економију?", питао је Сијарто.

До упозорења Сијарта долази у тренутку када земље ЕУ настоје да изнађу јединствену стратегију за Кину због све већег притиска Вашингтона да заузме "опрезнији приступ Пекингу."

САД остају главни трговински партнер ЕУ, али је Кина током 2022. била водећи извозник у Европу и трећи купац робе из ЕУ.

Сијарто је нагласио да Мађарска не гледа на Кину као на претњу и да не види разлог за "смањење ризика", а ово је термин који је у марту употребила председница Европске комисије Урсула фон дер Лајен када је позвала Европу да смањи трговинску зависност од Кине.

"Ми на Кину гледамо као на земљу од које, уколико са њом сарађујемо, можемо извући много користи", рекао је мађарски министар.

Описујући политичку атмосферу у Европи као превише идеолошку и превише емотивну, Сијарто је упозорио да је третирање Кине као ривала узалудно, позивајући европске лидере да буду рационалнији.

"Очигледно је да ћемо ми Европљани изгубити ако желимо да се такмичимо са Кином, ако желимо да гледамо на Кину као на ривала", рекао је он.

"Зашто се не вратимо рационалности, здравом разуму, реалности и прагматизму?", упитао је Сијарто и додао: "Зашто не бисмо почели да успостављамо још ближи однос са Кином него раније?".