Кад, ако не на Курбан бајрам? Полиција дозволила паљење Курана у близини главне џамије у Стокхолму

У тренутку када муслимани обележавају Курбан-бајрам, шведска полиција је дозволила паљење свете књиге

Шведска полиција дозволила је паљење Курана у близини главне џамије у центру Стокхолма, што би могло да буде прво такво излагање откако је сличан догађај довео до слома преговора са Турском о чланству те нордијске земље у НАТО, јавио је раније током дана "Блумберг".

Дозвола је дата човеку који је добио судску пресуду након што је полиција одбила његове претходне молбе да спали Куран испред ирачке амбасаде у шведској престоници, јавила је телевизија ТВ4.

Ако се догађај одржи - и то на важан муслимански празник - испред главне џамије на острву Содермалм у центру града, то би био први јавни чин те врсте у Шведској откако је данско-шведски екстремиста крајње деснице изазвао узбуну у Турској и другим муслиманским земљама спаљивањем преведеног примерка Курана у близини турске амбасаде у Стокхолму у јануару.

После тог протеста, турски председник Реџеп Тајип Ердоган ускратио је подршку кандидатури Шведске за улазак у Северноатлантски савез.

Шведска полиција је у бројним приликама ускраћивала дозволе људима који су планирали да спале свету књигу муслимана, позивајући се на безбедносне разлоге, али су њихове одлуке одбацили административни судови који су тврдили да јавна окупљања и демонстрације морају да добију дозволу осим ако не представљају хитну претњу по јавну безбедност.

Стокхолмска полиција позвала је појачање из других делова земље да очувају ред током планираног протеста у среду, јавила је раније ТВ4.