Свет

Не зна за границе: Зеленски жели да се Божић од сад у Украјини слави 25. децембра

Разлог за ове промене је, како се тврди, одбацивање руског наслеђа наметања прославе Рождества Христовог 7. јануара. Такође, државни службеници, према предлогу закона, биће обавезни да говоре енглески језик
Не зна за границе: Зеленски жели да се Божић од сад у Украјини слави 25. децембраwww.globallookpress.com © Cover Images

Председник Украјине Владимир Зеленски предложио је Врховној ради да се прослава Божића помери са 7. јануара на 25. децембар, преносе "РИА Новости".

На сајту парламента објављен је предлог Закона о раду, према коме ће се Божић убудуће у Украјини славити 25. децембра. Петнаести јул се, према овом предлогу, утврђује као Дан државности Украјине, а 1. октобар као Дан бранилаца и бранитељки Украјине.

Према важећем законодавству, Дан украјинске државности се до сада обележавао 28. јула, а Дан бранилаца и бранитељки Украјине 14. октобра.

Разлог за ове промене је "одбацивање руског наслеђа наметања прославе Рождества Христовог 7. јануара".

Крајем маја, Архијерејски сабор расколничке Православне цркве Украјине (ПЦУ) одлучио је да пређе на нови календар, померајући прославу Божића за 25. децембар.

Такође, према предлогу закона који је упућен Ради, начелници локалних управа, њихови заменици, службеници, полицајци и тужиоци биће обавезни да говоре енглески језик, што му даје статус језика међународне комуникације у Украјини.

Зеленски је овај законски предлог дефинисао као "неодложан".

image