Свет

Јефтини руски дронови озбиљна претња украјинској офанзиви: Уништавају скупо западно оружје

Дронови "лансет" једна су од главних претњи по вредну опрему коју је Украјини донирао Запад, као што су тенк "леопард 2" и самоходна хаубица "цезар"
Јефтини руски дронови озбиљна претња украјинској офанзиви: Уништавају скупо западно оружјеwww.globallookpress.com © Bulkin Sergey/news.ru via globallookpress.com

Како руска војна операција улази у 17. месец, украјинске снаге тврде да Москва појачава употребу јефтиних самоубилачких дронова који су способни да униште опрему вишеструко веће вредности а од којих се није лако бранити, преноси "Ројтерс".

Дронови "лансет", угаоне сиве цеви са два сета по четири крила, тежине свега пет килограма, носивости до килограм и домета од 40 километара, представљају све већу претњу по украјинску офанзиву, откривају њихови војници.

На видео снимцима види се да беспилотне летелице Лансет оштећују или уништавају вредну опрему коју је Украјини донирао Запад, као што су тенк "леопард 2" и самоходна хаубица "цезар".

Украјински војници из четири различите артиљеријске посаде навели су да су дронови "лансет" једна од главних претњи са којима се суочавају на бојном пољу, преноси "Ројтерс".

Рекли су да се учесталост његове употребе повећала током последњих месеци.

"Раније, у пролеће, нису користили 'лансете' тако често као сада", рекао је 35-годишњи артиљеријац Богдан из региона Доњецка.

"Руско министарство одбране охрабрује повећање производње 'лансета' као јефтиног начина да се онеспособи западна опрема високе вредности, која је дата Украјини за њену контраофанзиву", објаснио је Семјуел Бендет из Центра за нову америчку безбедност.

image