Свет

Почиње: Естонија заплењује замрзнуту руску имовину

Естонија је одлучила да буде пример за остатак ЕУ
Почиње: Естонија заплењује замрзнуту руску имовинуGetty © Sean Gallup / Staff

Док се владе ЕУ, Европска комисија и Европска централна банка препиру око законитости трошења замрзнуте руске имовине, Естонији је дозлогрдило да чека одлуку.

Њихова одлука је пала, пише "Фајненшел тајмс". Заплењују руску имовину.

Као одговор на Специјалну војну операцију, земље чланице ЕУ су увеле санкције Москви и замрзнуле више од 224 милијарде евра руске имовине. Многе земље сада желе да пронађу начин да та средства искористе за обнову Украјине. Други кажу да постоји превише законских препрека и финансијских ризика да би то учинили.

Естонска влада је одлучила да "повуче ногу" и ове јесени ће предложити закон којим би се средства користила за компензацију специфичне штете коју је проузроковала Русија, у ствари теретећи санкционисане појединце за "злочине" њихове државе.

"Сви заједно смо одлучили да Русија треба да плати... Сада се поставља питање законског решења", рекао је естонски министар спољних послова Маргус Цакна и додао: "Европска унија мора да иде напред... Оно што Естонија нуди на националном нивоу је овај процес. А ово је пример за све остале."

Размишљање Естоније је једноставно: уморни од слушања да разни правни приступи неће функционисати, они желе да покажу да је према њиховом националном закону то могуће, објашњава "Фајненшел тајмс".

Суд ће размотрити сваки захтев, а они чија је имовина буде заплењена имаће прилику да траже обештећење.

Талин наводно циља само на замрзнуту имовину која припада санкционисаним руским појединцима и правним лицима, што у Естонији износи само око 50 милиона евра. То је много више од 200 милијарди евра руске централне банке која је замрзнута у ЕУ. Европска комисија страхује да би употреба руских средстава могла да има далекосежне последице по глобална тржишта.

"За већину ствари које смо заједно урадили у ЕУ у првом тренутку је речено да су лоша идеја", рекао је Цакна и додао: "У Естонији је време лоше али смо ми велики оптимисти".

image