Фински министар се извинио због неонацистичког испада

Јунила је учествовао на скупу у организације "Коалиција националиста", која је обједињава крајњу десницу у Финској

Министар за економска питања из редова Финске партије Вилхелм Јунила тврди да не би поново учествовао на догађају који је организовала сада забрањена милиција под називом "Нордијски покрет отпора", пренео је "Јуроњуз".

Министар се извинио због појављивања на скупу, који су организовале неонацистичке групе, и зато што је са десничарским екстремистима збијао шале на рачун броја 88, што може значити "Хајл Хитлер", додајући да осуђује Холокауст.

Вилхелм Јунила припада крајње десничарској Финској партији, а заклетву на своју нову функцију положио је у уторак.

Јунила био главни говорник на догађају у западном граду Турку, на којем требало да се обележи годишњица исламистичког терористичког напада од пре две године, у коме су две особе убијене, а осам је рањено ножем.

Скуп је организовала организација под називом "Коалиција националиста", кровна група основана 2017, која је обједињава крајњу десницу у Финској, укључујући Финску партију, сада забрањену милицију "Нордијског покрета отпора" и "Покрет будних војника Одина".

У пролеће исте године, "Коалиција националиста" доспела је на насловне стране у Финској, након што је откривено да је организовала обуку са ватреним оружјем, на којој су мете били министри финске владе.

"Тамо је била гомила људи", рекао је фински министар. "То је био догађај у част сећања на жртве напада, а не демонстрације или политички догађај. Видео снимак догађаја је и даље доступан на интернету", саопштио је Јунила.

"Не бих више учествовао на таквом догађају", рекао је он, описујући "Нордијски покрет отпора" као покрет који "агресивно и намерно тражи сукобе." Јунила се извинио и због шале са бројем 88, који је финска изборна комисија доделила као број кандидата из његове странке на парламентарним изборима 2019. године.

За неонацисте, "88" је кодирана скраћеница за нацистички поздрав "Хајл Хитлер", пошто је "Х" осмо слово абецеде.

Он је своје поступке описао као "глупе и детињасте", и додао: "Учинио сам нешто лоше и извињавам се због својих поступака".