Песков: Одговорићемо на напад на Северни ток

Портпарол Кремља поручио је да постоје докази да је Британија умешана у саботажу гасовода Северни ток 1 и 2 и да такве акције не могу да остану без одговора

Портпарол Кремља Дмитриј Песков изјавио је данас да Москва разматра одговор на индиције да је Велилка Британија одговорна за напад на подморске гасоводе Северни ток 1 и 2.

Руско министарство одбране саопштило је у суботу да је особље британске морнарице извршило напад на гасовод Северни ток, што Лондон демантује, тврдећи да је та оптужба осмишљена да се одврати пажња са руских војних неуспеха у Украјини.

Песков је такође рекао да није донета одлука о томе да ли ће се поправљати гасоводи, као и да је Москва огорчена ћутањем Европе о терористичком нападу на Северни ток, оценивши да је то ћутање "неприхватљиво и да такве акције не могу остати без одговора".

"Наше специјалне службе имају податке који указују да су руковођење и координација операције напада на Севастопољски залив извршили британски војни консултанти. Постоје и докази да је Британија умешана у саботажу, тачније у терористички чин против виталне енергетске инфраструктуре, а не руске – међународне инфраструктуре", рекао је Песков новинарима.

Песков је такође додао да ту "информацију сви треба веома пажљиво да анализирају и да се очекује да ће упркос неприхватљивом ћутању европских земаља, анализа ипак бити спроведена".

"Овакви поступци се не могу оставити тек тако. Наравно, ми ћемо размислити о даљим корацима. Без тога је немогуће", нагласио је портпарол Кремља.