Свет

Нова ера Твитера или Илона Маска?

За свега неколико дана откако је преузео власништво над "Твитером", Маск је спровео серију радикалних промена у овој компанији и привукао велику пажњу јавности
Нова ера Твитера или Илона Маска?www.globallookpress.com © www.imago-images.de

Најбогатији човек света Илон Маск, оснивач компанија "Спејс икс" и "Тесла", који је недавно купио Твитер, поставио је самог себе за новог генералног директора те друштвене мреже, одмах пошто је распустио борд директора и најавио нове промене.

Маск је, пошто је прошле недеље преузео контролу над Твитером, отпустио највише руководиоце компаније, међу којима су извршни директор Параг Агравал, шефа финансија Нед Сегал и шеф правних послова и политике Вијаиа Гадеа (која је важила за главну "цензорку" и угасила је налог бившег америчког председника Доналда Трампа), председник борда директора Брет Тејлор, извршни председник Омид Кордестани...

Он је привремено распустио и управни одбор Твитера и именовао себе за јединог члана одбора, наведено је у поднеску америчкој Комисији за хартије од вредности, пишу амерички медији.

"Вашингтон пост", позивајући се на изворе блиске Маску, објавио је да његов тим планира отпуштање око 25 одсто радника у првом кругу реструктуирања.

Поред радикалних интерних промена, Маск је најавио и да ће корисници од сада морати да плаћају верификацију профила у виду "плаве значке" на месечном нивоу.

"Слобода говора" у централном фокусу нове, Маскове, ере Твитера

Илон Маск је претходно обећао да ће на "ослобођеном" Твитеру свако моћи слободно да изнесе своје мишљење, али и нагласио да он неће бити место где ће без икаквих последица моћи да се пише било шта.

Будући да нова ера Твитера започиње у треунтку када многе земље доносе нове законе о правној регулацији друштвених мрежа, питање је како ће та "слобода говора" изгледати.

Европски комесар за унутрашње тржиште Тијери Бретон је у одговору на Масков први твит у својству "главног твитераша" подсетио на њихов пређашњи разговор о новом европском Акту о дигиталним услугама за који је технолошки могул изјавио да је "у складу са мојим размишљањем".

Акт о дигиталним услугама односи се на регуилсање и отклањање садржаја на друштвеним мрежама које ЕУ сматра говором мржње, терористичком пропагандом, и/или нелегалним на друге начине.

Поред ЕУ, Бразил и Индија назале се међу земљама које спремају сличне правне мере, наводи колумнисткиња "Вашингтон поста" Парми Олсон.

Коментатори из Кине већ преко Твитера упућују захтеве да укине ознаку "медиј у вези са кинеском државом" којом је претходна администрација обележила одређену количину кинеских профила, такође указује Олсонова и тврди да би Маскови пословни интереси у својству власника "Тесле" на кинеском тржишту могли да утичу на његово опхођење према кинеским властима на Твитеру.

"Слобода говора" у очима америчке левице и деснице

Бивши председник САД Доналд Трамп објавио је на својој друштвеној мрежи Трут соушл да се Твитер налази у "сигурним рукама" након што га је преузео Маск.

Трампу је почетком јануара 2021. трајно суспендован налог на "Твитеру", због "ризика од подстицања на насиље", након протеста на Капитолу у Вашингтону, изазваних незадовољством изборним резултатима за председника Америке.

Маск је претходно обећао да ће вратити некадашњег америчког председника на Твитер уколико постане његов власник. Трамп није открио да ли намерава да се врати на дотичну друштвену мрежу.

"Твитер би штампао новац ако бих добио пени сваки пут кад ме неко пита када се Трамп враћа на ову платформу," Маск је твитнуо јуче. 

Трампов повратак, међутим, не зависи искључиво од Маска. Он је у петак најавио да ће Твитер добити нови савет за модерацију садржаја, чија ће улога, између осталог, бити и да донесе крајњи суд о рехабилитацији великих профила попут Трамповог. 

Масков одговор Твит у коме је Хилари Клинтон оптужила наводну реторику "мржње" Републиканске странке за напад на мужа председнице Представничког дома САД Ненси Пелоси изазвао је бурну реакцију међу америчком левицом.

Његов твит, али и линковани текст, сада су обрисани. У обрисаном текст тврди се да је Пол Пелоси у тренутку напада био пијан, и да је нападач Дејвид Депап заправо био "мушка проститутка", преноси "Вашингтон пост" и додаје да аутор текста није своје тврдње поткрепио било каквим доказима.

Након што је "Њујорк тајмс" објавио чланак са насловом "Илон Маск је у твиту поделио линк за сајт који шири лажне вести", Маск је на Твитеру одговорио: "Ово је лаж – *нисам* твитовао линк ка 'Њујорк Тајмсу'"

image