Не зна о чему прича: Бајден два дана заредом брка Украјину и Ирак

Амерички председник не само да не зна разлику између источноевропске и блискоисточне земље, већ није сигуран ни у којој земљи је премијер Индијац Нарендра Моди

Зашто неко америчком председнику коначно не набави глобус или мапу света, пита се јавност након што је Џозеф Бајден поново показао да је у озбиљној завади са географијом, овај пут, и то два дана заредом, помешавши Украјину и Ирак.

Његова добро позната особина - да све чешће не зна о чему прича, поново је алармирала Американце који су све озбиљније забринути за ментално здравље лидера.

Како и не би, када је њихов вођа овога пута јавно ликовао што ће Путин, можете мислити, изгубити "рат у Ираку".

Упитан колико је Путин ослабљен неуспешном побуном "Вагнера", Бајден је Украјину побркао са земљом на коју су САД извршиле инвазију тврдећи да поседује оружје за масовно уништење које никада није пронађено.

"Тешко је рећи, али он очигледно губи рат у Ираку, губи рат код куће и постао је одбачен широм света", рекао је Бајден.

Да америчке демократе имају озбиљан пик на Ирак, показао је Бајден и јуче, када је направио потпуно исту "грешку".

"Да вам је неко рекао да ћемо успети да окупимо целу Европу око напада на Ирак и натерамо НАТО да буде потпуно уједињен, мислим да бисте рекли да је то мало вероватно. Једина ствар на коју је Путин рачунао је да ће моћи да подели НАТО", рекао је Бајден.

Не можете порећи да овакве његове изјаве подсећају на "лапсус" или можда нехотично откривање истине у случају бившег америчког председника Џорџа Буша.

Буш је, рецимо, покушавајући да критикује специјалну војну операцију у Украјини, изјавио да је инвазија на Ирак била "брутална и неоправдана".

Но, Бајден нема проблем само са разликовањем Украјине и Ирака, већ и са другим државама. Тако јуче није могао да се сети којом земљом влада индијски премијер Нарендра Моди који је прошле недеље посетио Белу кућу.

"Вероватно сте видели мог новог најбољег пријатеља, премијера мале земље која је сада највећа на свету, Кине. Мислим, извините, Индије", натуцао је амерички председник.