Бурна ноћ у Паризу: Ухапшено 150 људи, демонстранти палили контејнере и аутомобиле (ВИДЕО)

Не смирују се протести у Француској због смрти момка од 17 година којег је убио полицајац јер је одбио да заустави свој аутомобил

У Паризу су настављени протести због смрти тинејџера којег је убила полиција. Министар унутрашњих послова Жералд Дарманен рекао је да је ухапшено 150 особа.

Протести су избили у уторак у предграђу Париза Нантер, али су се од тада проширили на друге веће градове, укључујући Тулуз, Лил, Лион и Ницу. Демонстранти су бацали пиротехничка средства на полицију, палили контејнере за смеће и аутомобиле.

Према извештајима локалних медија, Молотовљеви коктели и каменице бачени на полицијске комбије.

"Фигаро" је објавио да је неколико десетина људи испалило ватромет код затвора у Френеу, јужном предграђу Париза, и покушало да провали у зграду пре него што их је полиција отерала.

Дарманен је рекао у среду увече да је 2.000 полицајаца и жандарма стављено у приправност на ширем подручју Париза, 800 више него претходне ноћи, преносе француски медији.

Полиција је такође добила хитно одобрење да користи дронове за надзор у Нантеру.

"Ноћ неподношљивог насиља над симболима Републике: запаљене или нападнуте градске куће, школе и полицијске станице. 150 хапшења. Подршка полицији, жандармерији и ватрогасцима који се храбро суочавају. Срамота за оне који нису позвали на смирење ситуације", написао је Дарманен на Твитеру.

Из француског министарства унутрашњих послова раније је саопштено да су током нереда лакше повређена 24 полицајца, као и да су демонстранти запалили око 40 аутомобила.

Како је рано јутрос саопштила полиција, ухапшено је 77 особа. У ноћи између уторка и среде ухапшено је 30 људи.

Нереди су избили након што је момка од 17 година, који је касније идентификован као Нахел М. смртно ранио полицајац током саобраћајне контроле.

Полиција је тада саопштила да Нахел није поступио у складу са захтевима полицајца. Младићева мајка Моуниа објавила је видео на друштвеној мрежи ТикТок позивајући на побуну како би се добила правда за смрт њеног сина.

Француски председник Емануел Макрон осудио је поступке полиције.

"Имамо једног тинејџера који је убијен. То је неопростиво, необјашњиво и желим да изразим своје саучешће његовој породици и најмилијима", рекао је Макрон током посете Марсеју у среду.

Он је наложио министру за градове и стамбена питања Оливијеа Клајна да породици убијеног тинејџера упути саучешће владе.

Макрон је на Твитеру позвао јавност да остане мирна и захвалио полицајцима који су "посвећени заштити грађана и служењу републици".

Лидерка опозиције Марин Ле Пен је у међувремену Макронове примедбе оценила као претеране и неодговорне. На судовима је да одлуче шта се догодило, рекла је Ле Пен, тврдећи да председник не би требало да прејудицира истрагу.

Полицајац који је испалио смртоносни хитац је ухапшен и оптужен за убиство са умишљајем. Адвокати које је ангажовала мајка убијеног тинејџера тражили су промену места суђења, тврдећи да тужиоци у Нантеру не могу да буду непристрасни, јер је осумњичени један од њихових полицајаца.