Шеф турске дипломатије згрожен паљењем Курана: То је подло и одвратно

Најновија дешавања поново могла да разбесне Турску у тренутку када Шведска очекује да се њено чланство у НАТО ратификује

Након што је шведска полиција јуче дала дозволу човеку да испред централне џамије у Стокхолму поцепа и запали Куран, више стотина присталица тог чина, али и противника ислама који поштују права Курда, окупило се на острву Содермалм.

Паралелно са тим, на верски празник Курбан-бајрам ову богомољу посети око 10.000 муслимана, па је читав догађај био под будним оком полиције, пише "Ројтерс".

Агенција наглашава да би најновија дешавања поново могла да разбесне Турску у тренутку када Шведска очекује да се њено чланство у НАТО ратификује. Турска је, једина уз Мађарску, тај процес обуставила оптужујући Шведску да скрива терористе и не жели да их изручи.

Турски министар спољних послова Хакан Фидан осудио је чин паљења Курана и окупљање присталица као "подло и одвратно", додајући да је неприхватљиво дозволити антиисламске протесте у име слободе изражавања.

"Затварати очи пред таквим грозним делом значи бити саучесник", написао је он на Твитеру.

Заменик портпарола Стејт департмента Сједињених Држава Ведан Пател такође је нагласио да спаљивање верских текстова представља непоштовање и назвао га штетним.

"Оно што би могло бити легално свакако није нужно прикладно", рекао је он и ипак позвао Турску и Мађарску да без одлагања ратификују протокол о приступању Шведске у НАТО јер се верује да је Стокхолм испунио своје обавезе из трилатералног меморандума.

Иначе, јуче је око 200 посматрача сведочило како један од двојице демонстраната цепа странице Курана и њима брише ципеле пре него што је запалио верску књигу, док је други говорио у мегафон.

Неки од присутних узвикивали су "Бог је велики" на арапском у знак протеста због паљења, а једног човека је полиција привела након што је покушао да антиисламисте гађа каменом.

Један присталица окупљених узвикивао је "нека гори". Полиција је убрзо привела једну особу.

Премијер Улф Кристерсон рекао је на конференцији за новинаре да неће спекулисати о томе како би протест могао да утиче на приступ у Северноатлантски савез.

Представници џамије разочарани су одлуком полиције да одобри протест на муслимански празник Курбан-бајрам, изјавио је имам Махмуд Халфи.

"Џамија је предложила полицији да бар преусмери демонстрације на другу локацију, што је по закону могуће, али су власти одлучиле да то не ураде", навео је Халфи у саопштењу.