Свет

Данска: Нема попуста за Украјину, ЕУ не може да увози нестабилност

Украјински председник Владимир Зеленски затражио је брзо приступање ЕУ, аlи од тога нема ништа
Данска: Нема попуста за Украјину, ЕУ не може да увози нестабилностwww.globallookpress.com © IMAGO/Chris Emil Janssen

Европска унија ризикује "увоз нестабилности" ако ублажи своје стандарде о демократији и корупцији како би убрзала пријем Украјине и других кандидата у Унију, упозорио је дански министар спољних послова Ларс Расмусен.

Он је за "Фајненшел тајмс" рекао да његова влада подржава чланство Украјине, Молдавије и Грузије, као и Западног Балкана, али да "геополитичке околности" не оправдавају прескакање реформи.

"Ако не завршите реформски процес пре него што уђете, онда може постојати ризик од успоравања након тога. Ми не извозимо стабилност, а ризикујемо да увеземо нестабилност. И зато је толико важно нагласити потребу за испуњавањем критеријума", каже Расмусен.

Данска је, заједно са Француском и Холандијом, блокирала кандидатуре Албаније и Северне Македоније за приступање ЕУ 2019. године, чиме је у ствари обустављен цео процес проширења ЕУ.

Расмусен је рекао да је Данска променила свој став и да је чак отворена за унутрашњу реформу ЕУ како би примила нове чланице.

Прошло је 30 година откако су лидери ЕУ на састанку у главном граду Данске договорили сет критеријума о демократији, владавини права и функционалној тржишној економији у ишчекивању таласа нових чланица, укључујући неколико земаља бившег комунистичког блока.

Расмусен је рекао да "не намерава да коментарише одређене земље", али је рекао да је "много лакше завршити реформе када идете ка чланству него ако сте се већ придружили".

Украјински председник Владимир Зеленски затражио је брзо приступање ЕУ.

Расмусен је рекао да ако треба да постоји "посебан третман" за Украјину, то би требало да буде у виду додатне помоћи уз пуно ангажовање влада ЕУ да помогну Кијеву да испуни стандарде. Процес је у прошлости био превише бирократски, додао је он.

"Желимо да инвестирамо, желимо да помогнемо некима колико год је то могуће, али не можемо да спустимо лествицу", упозорава дански министар.

ЕУ би морала да буде иновативна и да понуди неке бенефиције, каже Расмусен и наводи учешће у научно-истраживачком програму ЕУ хоризонт земљама кандидатима пре пуног приступања.

Расмусен није желео да поставља временски оквир за чланство за Украјину или друге кандидате, али је додао да су "сви схватили да из геополитичких разлога морамо да се појачамо што је више могуће". То значи да би ЕУ морала да се позабави сопственим капацитетом да укључи потенцијално неколико нових чланица.

"Морамо у некој фази да погледамо правила игре и спремни смо да то урадимо. А то је нова данска позиција. Још немамо одговоре. Нисам у позицији да могу да кажем да се залажемо за више гласање квалификованом већином, али барем и то је нова позиција у односу на пре годину дана", рекао је он.

image