Кина узвраћа ударац: Батина санкција има два краја

Пекинг је усвојио нови закон који ће омогућити држави да предузме контрамере због санкција

Кина има право да предузме неопходне контрамере због поступака којим се крше међународно право и основне норме међународних односа, те угрожавају суверенитет, безбедност и развојни интереси Пекинга, пише "Глобал тајмс".

Батина санкција, дакле, има два краја, па ће тако држава формулисати неопходне акте, административне прописе и правила, успоставити одговарајуће радне системе и механизме, ојачати координацију између одељења и осмислити и применити релевантне противмере и рестриктивне мере.

И све то на основу новоусвојеног Закона о спољним пословима, првог свеобухватног закона чија је идеја да помогне Кини да се суочи и избори са мешањем Запада у унутрашња питања и једностраним санкцијама.

"Први пут, закон прописује принципе мера за сузбијање, као и рестриктивних мера против страних држава, појединаца или организација", каже професор Института за међународно право Универзитета Вухан, Хуанг Хуиканг.

Он наводи да је "екстериторијална примена домаћег права" важан део владавине права у односима са иностранством и "оличење заштитне јурисдикције и универзалне јурисдикције" признате међународним правом.

САД су, иначе, једина санкциона суперсила на свету, а према Прегледу санкција Трезора за 2021. годину број активних америчких блокада у тој години порастао је на више од 9.400, наводи "Глобал тајмс".

Последњих година Кина је била подвргнута америчким санкцијама због низа питања - попут високе технологије, Синђанга и Хонг Конга, као и украјинске кризе.

"Закон о спољним односима је главна законодавна мера за убрзавање изградње владавине права у спољним односима и такође означава побољшање способности Кине да води међународне борбе и штити интересе своје земље и народа кроз владавину права", каже професор права на Кинеском универзитету политичких наука Хуо Зенђин.