Бела кућа о Бајденовом здравственом стању: Председник пати од апнеје у сну

Здравље најстаријег америчког председника, који се бори за реизбор 2024, налази се у центру пажње бирача

Председник Џо Бајден користи апарат за континуирани позитиван притисак у дисајним путевима (ЦПАП), како би решио поремећај звани апнеја у сну, саопштила је Бела кућа, дајући објашњење за трагове на Баједеновом лицу које је за собом оставио овај уређај.

Апнеју у сну карактеришу абнормални обрасци дисања током спавања, који могу пробудити пацијента или, у тешким случајевима, довести до опасног недостатка кисеоника, па и до смрти.

ЦПАП машине се користе како би дисајни путеви остали проходни, користећи константан притисак на горње дисајне путеве преко маске за лице.

Портпарол Беле куће Ендру Бејтс потврдио је да Бајден користи овај апарат: "Синоћ је користио ЦПАП машину, што је уобичајено за људе са том историјом болести", рекао је Бејтс, док је други неименовани званичник рекао Ројтерсу да је Бајден почео да користи уређај последњих недеља како би побољшао квалитет сна.

Саопштење Беле куће уследило је након што су новинари, током његовог боравка у Чикагу, приметили трагове на Бајденовом лицу, што је сугерисало да је носио неку врсту каишева.

"Блумберг" је констатовао да овај поремећај није повезан ни са каквим новим медицинским стањем америчког председника.

Претходни медицински извештаји Беле куће открили су да Баједн пати од апнеје у сну, као и вишеструке претходне операције синуса.

Секретар за штампу Карин Жан Пјер открила је прошле године да Бајден пати од периодичних напада кашља, као и да му је дијагностикована астма, због чега користи инхалатор.

Старост и здравље Бајдена били су у центру пажње многих америчких гласача, јер се амерички председник бори за реизбор 2024. године. Недавно истраживање показује да више од две трећине Американаца верује да је Бајден "превише стар" да би служио други председнички мандат, укључујући 48 одсто анкетираних демократа.

У другом истраживању, које је спровео "Ен-Би-Си њуз", 70 одсто Американаца сматра да Бајден не би требало да се поново кандидује, док је 69 одсто навело његове године као разлог.