Ердоган: Паљење Курана вредно презира, нећемо поклећи пред провокацијама

Они који дозвољавају и они који одобравају овај презиран чин неће моћи да остваре своје амбиције, напоменуо је турски председник

Председник Турске Реџеп Тајип Ердоган окарактерисао је акцију спаљивања Курана у Шведској "вредном презира", додавши да Анкара неће поклећи пред претњама и провокацијама.

Шведска полиција дозволила је демонстрантима да 28. јуна, на празник Курбан-бајрам, спале примерак Курана у близини главне џамије у Стокхолму.

"Непријатељи ислама и човечанства покушавају да замраче расположење провокацијама заштићеним полицијом. Један од њих је и гнусни напад у Шведској. Они који то дозвољавају и они који одобравају овај презиран чин неће моћи да остваре своје амбиције. Ми нећемо поклећи пред политичким провокацијама и претњама", рекао је данас Ердоган у видео-поруци члановима партије, преносе РИА Новости.

Иначе, јуче је око 200 посматрача сведочило како један од двојице демонстраната цепа странице Курана и њима брише ципеле пре него што је запалио верску књигу, док је други говорио у мегафон.

Паралелно са тим, на верски празник Курбан-бајрам џамију у Стокхолму посети око 10.000 муслимана. 

Неки од присутних узвикивали су "Бог је велики" на арапском у знак протеста због паљења, а једног човека привела је полиција након што је покушао да антиисламисте гађа каменом.