САД би ускоро могле да одобре слање касетне муниције у Украјину?

Дискусије о испоруци ове врсте муниције појачане су последњих дана откако су покушаји Украјине да на бојном пољу пробије руске редове запели

Администрација председника Сједињених Америчких Држава Џозефа Бајдена активно разматра могућност да пошаље касетну муницију Украјини како би помогли да украјинска контраофанзива пробије руску одбрану, пише "Политико" позивајући се на неименоване америчке званичнике.

Они су навели да се ускоро очекује коначна одлука и да би, уколико буде одобрено, оружје могло да буде укључено у нови пакет војне помоћи Украјини већ следећег месеца.

Дискусије о слању ове врсте муниције појачане су последњих дана откако су покушаји Украјине да на бојном пољу пробије руске редове завршили у ћорсокаку. Неколико виших америчких званичника сматра да би муниција могла да буде само мањи део средстава која би могла да помогну да украјинска кампања буде успешнија.

САД до сада нису биле спремне да испуне захтеве Украјине за овим оружјем због ризика по цивиле и зато што су неки кључни савезници САД, укључујући Велику Британију, Француску и Немачку, потписници забране касетне муниције која представља дугорочни ризик за свакога ко на њу налети, слично нагазним минама.

Крајем прошле године, америчка администрација саопштила је да има недоумице око слања муниције Украјини, углавном из хуманитарних разлога, али и зато што је тада процењено да није потребна Кијеву. Могућност слања муниције никада није била искључена, али она касетна се до сада није разматрала јер су предност имале друге врсте наоружања.  

Унутрашња дебата сада се појачала са разводњавањем контраофанзиве, па неки званичници кажу да је администрација ближа томе да одобри слање касетне муниције него у било ком другом тренутку сукоба.

Сво троје званичника са којима је разговарао "Политико" истичу да коначна одлука још увек није донета и да не знају ни када би могло да буде одлучено.

Из Пентагона су рекли да немају ништа да саопште у вези са наоружањем, а Бела кућа није одговорила на захтев медија у вези с овим питањем.

Касетна муниција могла би да буде коришћена на артиљеријским ракетним системима велике мобилности и хаубицама "ховицер" које су САД обезбедиле Украјини као део свог пакета помоћи од 41 милијарду долара.

Касетна муниција распршује велики број мањих експлозивних направа на ширем подручју и може да убије и цивиле који се налазе у близини места дејстава. Неексплодирана средства такође могу да науде цивилима и отежавају кретање војника, додаје се у тексту.

САД нису међу више од 100 земаља које су потписале међународни споразум који забрањује употребу касетне муниције, али је Конгрес ограничио могућност Вашингтона да испоручује ову врсту наоружања због ризика од страдања цивила. Председник или државни секретар могу да у случају нужности заобиђу та ограничења.

Прошле недеље шеф Пентагона за Европу Лора Купер рекла је Комитету за спољне послове Представничког дома да би касетна муниција била "корисна, нарочито против укопаних руских положаја на фронту".