Свет

Мајка убијеног тинејџера у Француској: Убиство је расно мотивисано

Не кривим полицију, кривим једну особу, ону која је одузела живот мог сина, рекла је Мунија
Мајка убијеног тинејџера у Француској: Убиство је расно мотивисано© Tanjug/AP Photo/Aurelien Morissard

Мајка француског тинејџера алжирског и мароканског порекла којег је убио полицајац у уторак јер није зауставио аутомобил, верује да је полицајац пуцао у њеног сина када је "видео арапско лице" и да је његово убиство расно мотивисано.

"Не кривим полицију, кривим једну особу, ону која је одузела живот мог сина", рекла је Мунија каналу Франс 5 у свом првом медијском интервјуу од пуцњаве у уторак ујутро.

Она је рекла да је 38-годишњи полицајац, који је оптужен за убиство, могао на други начин да исконтролише њеног сина, који је био за воланом жутог мерцедеса без дозволе.

"Није морао да убије мог сина. Метак? Тако близу његових груди? Не, не", рекла је за француски ТВ канал у сузама самохрана мајка, запослена у медицинском сектору.

"Полицајац је видео арапско лице, мало дете, и хтео је да му одузме живот. Докле ће ово трајати? Колико ће још деце овако? Колико ће се мајки наћи у мојој ситуацији?" упитала је она.

Мунија је у четвртак предводила марш кроз предграђе Нантер, западно од Париза, где је живела са сином, који се завршио сукобима демонстраната са полицијом.

Подсећамо да је седамнаестогодишњег Нахела М. полицајац је упуцао из непосредне близине у уторак ујутро у париском предграђу Нантер. Возио је жути мерцедес када је заустављен због саобраћајних прекршаја.

Полиција је првобитно известила да је упуцан након што је довезао свој аутомобил у полицију, али то је у супротности са видео снимком који је брзо постао виралан на друштвеним мрежама. На снимку се види како двојица полицајаца стоје поред аутомобила, а један упире оружје у возача. Чује се глас који говори:

"Добићеш метак у главу". Полицајац је тада запуцао док је аутомобил нагло кренуо пре него што се постепено зауставио.

Након убиства тинејџера дошло је до протеста широм Француске у којима су се демонстранти сукобили са полицијом. 

Видео снимци на друштвеним мрежама показују бројне пожаре широм земље, укључујући и аутобуску станицу у предграђу северно од Париза и трамвај у источном граду Лиону.

Полиција је у току ноћи ухапсила 667 особа широм земље након насиља које је избило и у Марсељу, Лиону, Поу, Тулузу и Лилу током треће ноћи протеста.

image