Русија о повратку САД у Унеско: Заобилажењем правила опасан преседан

Током ванредне седнице Генералне конференције Унеско представници земаља чланица усвојили су резолуцију да се САД поново придруже организацији, прихватајући услове Вашингтона за постепено отплаћивање дуга

Усвајање резолуције о повратку САД у статус пуноправне чланице УНЕСКО без потпуног измирења америчког дуга ствара опасан преседан за ту организацију, оценио је стални представник Русије при Унеску Ринат Аљаутдинов.

"Створен је опасан преседан за Унеско и цео систем УН уопште - нарушен је темељни принцип међународног права, принцип суверене равноправности држава који је био основни за међународне односе", рекао је Аљаутдинов, преноси ТАСС.

Руски дипломата је напоменуо да друге земље нису добијале уступке као САД и да је амандман који то дозвољава одбијен током дебата о резолуцији.

Током ванредне седнице Генералне конференције Унеско представници земаља чланица усвојили су резолуцију да се САД поново придруже организацији, прихватајући услове Вашингтона за постепено отплаћивање дуга, преноси Танјуг.

Резолуција је усвојена са 132 гласа за, 10 гласова против и 10 уздржаних, а с обзиром на то да је за усвајање потребна већина од 95 гласова, председавајући је констатовао да је резолуција усвојена.

У документу се констатује да је пропуст САД да намире своје обавезе из протеклог периода настао као последица околности ван контроле Америке.