Свет

Борељ: Украјину ускоро чекају веома битни догађаји

Преговори између Кијева и Москве ће зависити од онога што ће се десити наредних дана, каже шеф европске дипломатије
Борељ: Украјину ускоро чекају веома битни догађајиwww.globallookpress.com © Nicolas Maeterlinck

Шеф европске дипломатије Жозеп Борељ најавио је данас за телевизију "ТВЕ" да Украјину у оквиру Савета ЕУ очекују "веома битни догађаји".

Како је објаснио, одлуке ће бити повезане са оним "што ће се десити на фронту и са мање или више закулисним преговорима који имају за циљ завршетак конфликта". 

Преговори између Кијева и Москве ће зависити од онога што ће се десити наредних дана, додао је Борељ, након чега је поручио да се број мировних иницијатива повећава. 

У исто време, "Вашингтон пост" је пренео да је Кијев наводно предао директору ЦИА план о почетку преговора са Москвом, који му је показан током његове недавне ненајављене посете Кијеву. Директор ЦИА Вилијам Бернс, према писању медија, разговарао је тада са украјинским председником Владимиром Зеленским о повратку територија над којим је Кијев изгубио контролу, а лидер Украјине наводно је изјавио да намерава да отпочне преговоре са Кремљом крајем ове године. У плану је да се, након повратка великог дела територије, на границу са Кримом разместе артиљерија и ракетни системи, након чега би отпочели преговори са Москвом. 

Председник Украјине Володимир Зеленски, такође, је јуче поручио за стране медије да планира да покаже резултате украјинске офанзиве до почетка следећег НАТО самита у Литванији, који је планиран за 11. и 12. јул. 

Према подацима руског Министарства одбране, дугонајављивана офанзива Кијева почела је 4 јуна, док су амерички медији преносили да се она и овај пут одвија спорије него што је било планирано. 

image