Свет

Орбан: Светски темељи се тресу, морамо да јачамо земљу јер истина без моћи мало вреди

Ојачаћемо одбрану и службе за спровођење закона, каже премијер Мађарске
Орбан: Светски темељи се тресу, морамо да јачамо земљу јер истина без моћи мало вредиwww.globallookpress.com © Lev Radin

Морамо непрестано да вежбамо и да се наоружавамо јер долазе времена када ће слабе нације нестати и када ће остати само јаке, рекао је премијер Мађарске Виктор Орбан. 

Орбан је, на церемонији инаугурације младих полицајаца на Универзитету националних јавних служби, рекао да се тренутно "светски темељи тресу... а да је епицентар глобалног земљотреса одмах поред", мислећи на рат у суседној Украјини.

Он је напоменуо да у исто време, Мађарску са југа "опседају хиљаде миграната".

"Потребна нам је јака земља, јака влада, јака економија, јака војска и на крају, али не и најмање важно, јаке службе за спровођење закона. Морамо да тренирамо и да се наоружавамо. Долазе време када ће слабе нације нестати, а јаке остати. Стога сваки дан треба да јачамо наше линије одбране и службе за спровођење закона", рекао је Орбан.

На свечаности, одржаној испред Лудовицеума, историјске зграде универзитета, Орбан је рекао да је та зграда симбол "верности отаџбини, служења нацији, одговорности за заједницу, спознаје да су јаки дужни да спасу оне слабије".

"Потребни су нам јаки људи, јер истина без моћи мало вреди", нагласио је мађарски премијер.

Говорећи о младим људима који бирају каријеру у полицији, Орбан је рекао да је њихов избор "декларација њиховог мађарског идентитета".

Орбан је истакао да су се млади полицајци придружили успешној и угледној организацији која је у протеклој деценији заслужила и задржала поверење људи.

Стопа криминала у Мађарској је опала, а земља је постала једна од најбезбеднијих чланица Европске уније, навео је Орбан.

Церемонији, на којој је 166 дипломаца положило заклетву, присуствовали су министар унутрашњих послова Шандор Пинтер, министар одбране Кристоф Шалај-Бобровнички и највиши званичници полиције.

image