Сахрана убијеног тинејџера у Француској: Одржан састанак кризног штаба, Макрон не иде у Берлин

Према најновијим подацима, током четврте ноћи протеста широм Француске, ухапшено је 1.311 особа, најновији је биланс који је објавило министарство унутрашњих послова те земље

Данас је сахрањен тинејџер Наел М., чија је смрт покренула насилне протесте у Француској.

Лист "Монд" је објавио да се велики број становника Нантера и Наелових пријатеља окупио како би му одали почаст на погребу који је одржан према муслиманским обичајима.

У току протеста широм земље, изазваних смртоносном пуцњавом полицајца у тинејџера, причињена штета је велика, од Париза до Марсеја и Лиона, па чак и у француским прекоморским територијама, где је један 54-годишњак погинуо након што га је погодио залутали метак у Француској Гвајани.

Стотине полицајаца и ватрогасаца је повређено, укључујући 79 током ноћи, међутим, власти нису објавиле извештаје о повређеним демонстрантима.

Француска фудбалска репрезентација – предвођена међународном звездом Килијаном Мбапеом, идолом многих младих у сиромашним насељима где је гнев јак – заложила се за окончање насиља.

"Многи од нас су из радничких насеља, и ми делимо овај осећај бола и туге" због убиства 17-годишњег Наела, рекли су играчи у саопштењу.

"Насиље ништа не решава. … Постоје и други мирни и конструктивни начини да се изразите", навели су и додали да је, уместо тога, сада време за 'жалост, дијалог и обнову', преноси Танјуг.

Наелова мајка, идентификована као Мунија М., рекла је телевизији "Франс 5" да је љута на полицајца, али не и на полицију.

"Видео је клинца арапског изгледа, хтео је да му одузме живот", казала је она.   

Према најновијим подацима, током четврте ноћи протеста широм Француске, ухапшено је 1.311 особа, објавило је министарство унутрашњих послова те земље.

Упркос апелу председника Француске Емануела Макрона родитељима да задрже своју децу код куће, дошло је до уличних сукоба између младих демонстраната и полиције.

Према наводима власти, подметнуто је око 2.500 пожара, паљени су аутомобили и зграде, а продавнице су опљачкане.

Откако су немири почели у уторак увече, полиција је ухапсила укупно 2.400 људи, од којих више од половине током четврте ноћи насиља.

Одржан састанак кризног штаба

Састанак кризног штаба је одржан данас ујутро у Француској, пренео је лист "Монд".

Према писању листа, састанак је организован како би се разговарало о четвртој ноћи немира на улицама Француске.

Овај састанак је био трећи од почетка масовних протеста у земљи, а прва два састанка, одржана у четвртак и петак, водио је француски председник Емануел Макрон, наводи лист.

Макрон је уједно одложио посету Берлину заказану за понедељак, саопштио је кабинет немачког председника.

"С обзиром на унутрашњу ситуацију, председник Републике је наговестио да жели да остане у Француској у наредних неколико дана", саопштила је Јелисејска палата.