Свет

Макрону криве видео-игрице за насиље?! Медведев оштар: Новац за оружје Украјини кориснији Французима

Видели смо да Снепчет, ТикТок и неколико других мрежа служе као насилна места за окупљање и опонашање насиља, због којег неки млади људи губе додир са стварношћу, каже француски председник
Макрону криве видео-игрице за насиље?! Медведев оштар: Новац за оружје Украјини кориснији Французима© AP Photo/Laurent Cipriani/Tanjug

Након што је одлучио да због нових нереда у Француској не иде у Берлин у понедељак, председник те државе Емануел Макрон оптужио је платформе друштвених медија и видео-игрице за ширење насиља на улицама Париза, Лиона, Марсеља...

Усред широко распрострањених немира проузрокованих полицијским убиством седамнаестогодишњег младића и достављача пице Наела М. у париском предграђу Нантер, француски председник прво је организовао састанак кризног штаба на коме, уместо да се фокусира на полицију и проблем расизма, усредсредио се на интернет.

"Око трећине ухапшених у последње три ноћи су тинејџери и млади. Друштвене мреже играју главну улогу у догађајима последњих дана. Видели смо да Снепчет, ТикТок и неколико других мрежа служе као насилна места за окупљање и опонашање насиља, због којег неки млади људи губе додир са стварношћу", рекао је Макрон, преноси РТ.

Председник Француске је додао да су млади изашли на улице како би одглумили "видео-игрице које их трују". Позвао је родитеље да задрже своју децу код куће.

Из министарства полиције раније је речено да је влада упозорила компаније у чијем саставу су друштвени медији да не постављају позиве на насиље и друге садржаје који величају нереде. У супротном, наводи се, против њих ће бити предузете све законски неопходне мере.

Нереди су избили у уторак увече након што је полицајац убио 17-годишњег возача током рутинског заустављања саобраћаја.

Дотични полицајац је брзо затворен и оптужен за убиство, пошто је мајка тинејџера, који је данас сахрањен, позвала на "освету".

Истовремено, у региону Париза други дан заредом потпуно је заустављен аутобуски и трамвајски саобраћај после 21 сат по локалном времену.

Управа за јавни превоз "Ил де Франса", најнасељенијег региона у Француској који укључује главни град и његова предграђа, саопштила је да ће трамвајски и аутобуски саобраћај бити потпуно заустављени увече најкасније до 21 сат, као и да ће се та мера обнављати сваке вечери до даљег.

Јавни превоз се такође укида после 19 сати у Марсељу и 20 сати по локалном времену у Лиону, објавио је Би-Би-Си.

На демонстрацијама оружје са Запада, Британци упозорени да не путују у Француску

Немири и пљачка су се појачавали током седмице и проширили се и на друге веће градове, укључујући медитеранску луку Марсељ, где су демонстранти, како се извештава, опљачкали продавницу оружја.

Према извештајима с друштвеним мрежама, нападнуто је и неколико полицијских станица.

Појавиле су се и информације о употреби оружја западне производње у обрачуну полиције и демонстраната, због чега из Велике Британије упозоравају туристе да не путују у Париз, преноси "Дејли мејл".

Наиме, из британског министарства спољних послова алармирали су више од 2.000 Британаца који су намеравали да летују у Француској да, у случају да се ипак одлуче за Медитеран, обавезно купе осигурање јер је "потребније него икад пре" у време кризе која се не памти још од протеста "Жутих прслука".

Наелов другар испричао детаље полицијске бруталности

У међувремену, сапутник Наела М. испричао је фрапантне детаље поступања полицајаца према њима.

Смрт тинејџера овековечена је видео-снимком, који је у први план поново ставио дугогодишње притужбе сиромашних и расно мешовитих заједница на полицијско насиље и расизам.

Путник - који је био у аутомобилу пољских таблица - рекао је да су позајмили возило и отишли да се провозају по насељу, те да "нису били под утицајем алкохола или дроге". Приметили су полицију на моторима који су их пратили и на крају зауставили.

"Један полицајац је дошао до прозора и рекао Наелу: 'Угаси мотор или ћу те упуцати'", испричао је очевидац.

Тврдио је да је полицајац ударио Наела кундаком пиштоља, пре него што је стигао други, и учинио исто. Потом му је први полицајац прислонио пиштољ на главу и рекао му: 'Не мрдај или ћу ти забити метак у главу', а да је други полицајац рекао: 'Упуцај га'.

"Био сам уплашен. Изашао сам из возила и побегао сам. Мислио сам да би ме могли упуцати. Шокиран сам оним што се преда мном догодило мом пријатељу", закључио је сапутник.

Макрон је негирао да постоји системски расизам унутар француских агенција за спровођење закона.

Медведев: Новац за оружје за Украјину, кориснији Французима

Овим поводом се, после портпаролке руског министарства спољних послова Марије Захарове, огласио и бивши председник и други човек у руском Савету безбедности Дмитриј Медведев.

"Новац који (Француска) узалуд троши на оружје за банду Владимира Зеленског могао би користити обичним Французима", рекао је Медведев и додао да је можда прави час да Макрон стане на страну Француске.

image