Свет

Лукашенко потписао закон о забрани медија из непријатељских земаља

Закон има за циљ да штити националне интересе у медијској сфери, али и симетрично одговори на непријатељске акције против Белорусије
Лукашенко потписао закон о забрани медија из непријатељских земаља© Tanjug/Alexander Astafyev/Sputnik, Government Pool Photo via AP

Председник Белорусије Александар Лукашенко потписао је закон којим се предвиђа могућност забране медија земаља које предузимају непријатељске кораке против белоруских медија, саопштила је прес-служба председника.

Лукашенко је потписао измене и допуне закона Републике Белорусије о масовним медијима, које имају за циљ унапређење механизама заштите националних интереса у медијској сфери, као и проширење алата за одговор на непријатељске акције против Белорусије, наводи се у поруци на сајту белоруског председника.

"Законом се прописује могућност увођења забране деловања страних медија на територији Републике Белорусије у случају да стране државе испоље непријатељске радње према белоруским медијима", прецизирано је у саопштењу.

Такође, предвиђени су услови за рад власника сервиса који дистрибуирају производе телевизијских и радио-дифузних медија.

Уједно се проширује листа основа за укидање сертификата о државној регистрацији медија и ограничавање приступа интернет-ресурсима.

Документ је претходно усвојио белоруски парламент.

Заменица председника Комисије за људска права, националне односе и медије доњег дома белоруског парламента Лилија Ананич изјавила је да предлог закона предвиђа могућност предузимања реципрочних контрамера против непријатељских земаља које намећу ограничења белоруским медијима, спречавају њихову дистрибуцију у иностранству, погоршавају услове за њихово деловање.

Објаснила је да ће по обавештењу Министарства спољних послова Министарство информисања донети одлуке о реципрочним мерама према страним медијима из непријатељских земаља који су акредитовани у Белорусији.

Сличан поступак ће важити и у случају укидања рестриктивних мера и забрана.

image