Свет

Кијев упозорава Немачку: Не понављајте грешку Меркелове

Канцеларкина одлука да блокира улазак Украјине у НАТО 2008. довела је до поновног уједињења Крима с Русијом, па и до данашњег сукоба, тврди кијевски министар дипломатије
Кијев  упозорава Немачку: Не понављајте грешку Меркелове© Tanjug/AP Photo/Martin Meissner

Став бивше немачке канцеларке Ангеле Меркел у вези с уласком Украјине у НАТО, којег се придржавала пре 15 година, на крају је постао један од разлога који је довео до садашњег сукоба, изјавио је министар спољних послова Украјине Дмитриј Кулеба у интервјуу за немачки "Билд".

"Не понављајте грешку коју је канцеларка Меркел направила у Букурешту 2008. године када се оштро противила сваком помаку ка чланству Украјине у НАТО-у", рекао је Кулеба, те позвао немачку владу да не омета приступање његове земље Алијанси, а у сусрет самиту тог пакта у Вилњусу.

Према Кулебиним речима, ова одлука је довела до поновног уједињења Крима с Русијом. Да је у то време Кијев био члан НАТО-а, тврди он, не би дошло до руско-украјинског сукоба.

Ипак, додао је, Украјина не очекује чланство у Северноатлантској Алијанси док ратује, али по окончању сукоба за Европу би био самоубилачки потез да не прихвати ту земљу у Алијанси.

"Уколико Украјина остане ван НАТО-а, то би значило да би рат и даље био опција. Једини начин да се затворе врата руској агресији на Европу и евроатлантски простор у целини јесте да Украјина уђе у НАТО. То је пут ка миру", истакао је Кулеба, те додао да Русија не би напала чланицу НАТО-а.

Украјина ће на тај начин растеретити Немачку и друге западне земље Алијансе у одбрани источног крила: "Преузећемо овај терет на своја плећа", додао је кијевски министар одбране.

У интервјуу "Билду", Кулеба се осврнуо и на речи мађарског премијера Виктора Орбана да су испоруке оружја Украјини погрешне и да не верује у победу тамошње војске.

"Уморио сам се од побијања свих ових бесмислених аргумената. Све је то само бла-бла-бла", био је оштар украјински министар, додавши да тренутну политичку ситуацију врло слично схватају у Орбановом кабинету и у Кремљу.

Кулеба је одбацио и Орбанову изјаву да Украјина више није суверена земља јер зависи од наоружања и финансијске помоћи Запада, назвавши то изврнутом интерпретацијом стварности.

image