Свет

Немири у Француској пети дан: Примећени наоружани демонстранти, више од 700 ухапшених (ВИДЕО)

У јучерашњим нередима у Француској је ухапшено 719 особа, повређено је 45 полицајаца и жандарма, а изгорело је 577 возила и 74 зграде
Немири у Француској пети дан: Примећени наоружани демонстранти, више од 700 ухапшених (ВИДЕО)www.globallookpress.com © FOTO TANJUG/AP Photo/Jean-Francois Badias

Чинило се да су нереди широм Француске у суботу били мање интензивни, пошто је десетине хиљада полицајаца распоређено у градовима широм земље након сахране тинејџера северноафричког порекла у кога је пуцала полиција након што није зауставио возило којим је управљао, пише "Ројтерс".

Ноћас је, како преносе француски медији, било мирније, али је ухапшено више стотина људи. У јучерашњим нередима у Француској је ухапшено 719 особа, повређено је 45 полицајаца и жандарма, а изгорело је 577 возила и 74 зграде, наводи се у данашњем, ажурираном извештају француског министарства унутрашњих послова. 

Како тврде француски званичници, синоћ је у Лиону и Марсеју насиље било мањег интензитета него дан раније.

У Лиону су ноћас ухапшене 33 особе, а претходне ноћи 74, дупло више, док је у Марсеју ноћас ухапшено 65 људи.

Рано јутрос око три сата министар унутрашњих послова Француске Жералд Дерманин објавио је на Твитеру да је протекла ноћ била "мирнија захваљујући одлучној акцији полиције".

На друштвеним мрежама појавили су се снимци на којима је снимљено како наоружани демонстранти машу ватреним оружјем, а локални медији јављају да су најмање четири полицајца повређена у нападу ватреним оружјем у предграђу Лиона.

На улицама француских градова ноћас је било 45.000 припадника безбедносних снага.

Нападнут аутобус с кинеским туристима

Генерални конзулат Кине у Марсељу упутио је жалбу Француској након што је у том граду нападнут аутобус с кинеским туристима, од којих су неки лакше повређени, саопштено је из кинеске Канцеларије за питања конзулата.

Кинески конзулат тражи од Француске да осигура безбедност кинеских држављана и њихове имовине, пренео је Ројтерс.

Аутобус је био на мети учесника протеста током насиља које је у протеклих неколико дана захватило француске градове након што је тинејџер северноафричког порекла убијен у оружаном инциденту с полицијом.

У саопштењу се наводи да су кинески туристи напустили Француску.

Макрон остаје у Француској

Председник Емануел Макрон одложио је државну посету Немачкој која је требало да почне у недељу како би се изборио са најгором кризом за његово руководство откако су протести "Жутих прслука" крајем 2018. године парализовали већи део Француске.

"С обзиром на унутрашњу ситуацију, председник Републике је наговестио да жели да остане у Француској у наредних неколико дана", саопштила је Јелисејска палата.

Убиство седамнаестогодишњег тинејџера алжирског и мароканског порекла, кога је полицајац упуцао из непосредне близине у уторак ујутро у париском предграђу Нантер, изазвало је четири ноћи насилних протеста у Паризу и градовима широм Француске у којима су се демонстранти сукобили са полицијом.

Стотине полицајаца и ватрогасаца је повређено, а власти још нису објавиле извештаје о повређеним демонстрантима.

image