Свет

Немачка и Француска забринуте: Земља на прагу грађанског рата

Полиција под великим притиском, издата наредба да не улазе у борбу како би се спречило распиривање још већег сукоба
Немачка и Француска забринуте: Земља на прагу грађанског рата© Tanjug/AP Photo/Lewis Joly

Немири који се одвијају на улицама Француске увертира су за грађански, етнички и расни рат, рекао је бивши кандидат за председника Француске Ерик Земур за телевизију "Европа-1". Ситуацију је коментарисао и немачки канцелар Олаф Шолц, који је подвукао да Немачка "са забринутошћу" посматра немире.

"Грађански рат је сукоб између становништва и власти, управо оно што се сада дешава", објаснио је Земур, додавши да је за све крива "миграциона политика Француске".

Полиција је сада под изузетно великим притиском. Наређено им је да не улазе у сукоб не би ли се избегле жртве, што би произвело још неконтролисаних немира, додао је он.

Земур је навео и да, иако је убиство младића неопростив чин, та особа је до своје 17. године била осуђена више пута.

Макрон је одложио и државну посету Берлину, а у интервјуу немачкој телевизији АРД, Шолц је рекао да Немачка, осим што "са забринутошћу" посматра немире у Француској, додао да је уверен да ће његов француски колега успешно смирити ситуацију.

"Не очекујем да ће Француска постати нестабилна, иако су слике, наравно, веома узнемирујуће", казао је он.

Подсетимо, у Француској су у току протести који трају већ пет дана. Демонстрације су се прелиле и на Белгију и Швајцарску, у којој је ноћас приведено шест малолетних лица, међу којима је и дечак српског порекла.

image