Бивши пословни партнер Хантера Бајдена желео је да сведочи против њега: Нико није хтео да га слуша

Бивши пословни партнер Toни Бобулински никад није позван да сведочи, иако се његов авдокат обратио канцеларији америчког тужиоца Делавера Дејвида Вајса

Toни Бобулински, бивши пословни партнер Хантера и Џејмса Бајдена, који је са њима сарађивао у послу са кинеском енергетском фирмом и који се јавио као узбуњивач пре избора 2020. године, никада није позван да сведочи пред великом поротом Делавера која истражује Хантера Бајдена, објавио је "Си-Би-Ес њуз".

Бобулински је наводно био "отворен за сведочење, а његов адвокат се обратио канцеларији америчког тужиоца Делавера Дејвида Вајса", али тужилац им није узвратио позиве, рекла су Кетрин Хериџ из "Си-Би-Ес њузa" два извора упозната са ситуацијом.

Вајсова одлука да игнорише Бобулинског је најновији показатељ да су тужиоци намерно покренули истрагу како би заштитили Хантеровог оца, Џоа Бајдена.

Прошле недеље су објављени документи узбуњивача који откривају да су савезни тужиоци више пута избегавали да се спомене име Хантера Бајдена током истраге о пословању млађег Бајдена. Бивши агент Пореске управе Гери Шепли је навео да су савезни тужиоци блокирали два налога за претрес и одбили да поднесу опсежније кривичне пријаве.

Узбуњивач је такође сведочио да, када су агенти тражили налог за претрес ормарића Хантера Бајдена, тужиоци су обавестили Бајденов правни тим како би могли да уклоне све инкриминишуће доказе.

Шепли је, такође, рекао да је заустављен у потрази за трагом "тате" или "великог типа".

Шепли, каже да је био спречен да тражи било какве трагове који су укључивали председника Џоа Бајдена, укључујући сада већ озлоглашен мејл из 2017. од Џејмса Гилијара, пословног сарадника Хантера Бајдена, која је била насловљена са "очекивања" и "привремени споразум" уз "капитал" у послу са кинеском енергетском компанијом.

Два бивша пословна партнера Хантера Бајдена који су примили поруку рекли су за "Си-Би-Ес њуз" да је реченица у мејлу — "10 које држи 'Х' за великог момка?" — била скраћеница за 10 посто које је Хантер Бајден задржао за свог оца.

Шепли је за "Си-Би-Ес њуз" рекао да је његове напоре да даље истражи трагове новца који укључују "тату" или "великог момка" блокирао виши тужилац који ради за Вајса.

"Рекао бих да су ограничили одређене истражне трагове који су потенцијално могли да пруже информације о председнику Сједињених Држава", рекао је Шепли.

Он наводи и да је у августу 2020. налогом за претрагу "АјКлауда" пронађена претећа порука из јула 2017. коју је Хантер Бајден упутио кинеском бизнисмену о неизмиреној уплати.

"Седим овде са оцем и желели бисмо да разумемо зашто преузета обавеза није испуњена. Реците директору да бих желео да ово решим сада пре него што то измакне контроли, а сада значи вечерас", наводно је написао Хантер Бајден.

У наставку поруке пише и да ће, ако добије позив или поруку од било кога другог који је умешан у ово осим кинеског бизнисмена, зажалити што нису следили његово упутство. Додао је и да "седи и чека позив са својим оцем".

Према Шеплијевим речима, тужиоци су занемарили напоре истражитеља пореске управе да сазнају више о поруци.

Према узбуњивачима "ИРС", 4. септембра 2020. Одељење за правосуђе је наредило "прекид и одустајање" од било какве отворене истраге о трговини утицајем Хантера Бајдена или породице Бајден. Они такође тврде да је ФБИ сакрио образац 1023 о наводном миту од адвоката Пореске управе који су надгледали случај.

ФБИ је потврдио да је лаптоп Хантера Бајдена 2019. године, коришћен на платформама друштвених медија био цензурисан пре избора 2020. А сада је изашло на видело да се тужиоци нису ни потрудили да кључни сведок сведочи пред великом поротом.

Бобулински се огласио у октобру 2020, откривши током конференције за штампу у Нешвилу у Тенесију, два сата пре председничке дебате, да се лично састао са Џоом Бајденом у мају 2017. године, да би разговарали о потенцијалном пословном споразуму са кинеском енергетском фирмом. 

"На мом око сат времена дугом састанку са Џоом те ноћи, разговарали смо о Бајденовој историји, Бајденовим породичним бизнис плановима са Кинезима, са којима је он био јасно упознат, барем на високом нивоу", рекао је Бобулински.

Џо Бајден је више пута тврдио да нема никакве везе са прекоокеанским пословима Хантера Бајдена.

"Чуо сам да је Џо Бајден рекао да никада није разговарао о послу са Хантером, то је лаж. Имам сазнања из прве руке о томе, јер сам директно имао посла са породицом Бајден, укључујући Џоа Бајдена", навео је Бобулински. 

ФБИ је саслушао Бобулинског следећег дана и натерао га да преда копије својих мобилних телефона.

У саопштењу, Џејмс Комер, председавајући Комитета Представничког дома за надзор и одговорност, рекао је да су тужиоци "спречили истражитеље да предузму било какве кораке да провере ове доказе који би могли да доведу до председника Бајдена".

"Чињеница да кључни сведок повезан са 'ЦИФЦ' споразумом није доведен да сведочи пред великом поротом поново доказује да је Министарство правде умешано у заташкавање", рекао је Комер, који је обећао да ће "наставити темељну истрагу".

Државни тужилац Мерик Гарланд инсистирао је 23. јуна да Вајс има "потпуна овлашћења да сам доноси све одлуке".

Хантер Бајден се недавно изјаснио кривим, по само две савезне прекршајне ​​тачке за неплаћање пореза и поштеђен је затворске казне, али судија тек треба да одобри његов исказ.

Судија Окружног суда САД Мерилен Норејка из округа Делавер одредила је 26. јул као датум када би Бајден требало да се први пут појави пред судом у вези са споразумом о признању кривице.

Нореика, коју је председник Доналд Трамп именовао, имаће овлашћење да или одобри или одбије споразум о признању кривице.