Русија позива на стварање посебног финансијског система у оквиру ШОС-а

Москва предлаже стварање независне размене финансијским информацијама у оквиру ШОС-а, рекао је руски премијер

Премијер Русије Михаил Мишустин саопштио је да је током данашњег заседања Шангајске организације за сарадњу (ШОС) Москва предложила стварање "сопственог система електронске размене финансијским информацијама и вршења банкарских плаћања".

Како је навео премијер, основни разлог за такав предлог је потреба да организација, у коју улазе и неке од бивших република СССР-а и битнији партнери Москве, буде независна од утицаја трећих страна када су у питању финансијске операције земаља чланица.

"Као резервне канале у међусобним прорачунима, сматрамо да је могуће користити националне платформе међубанкарских телекомуникација. Овај интегрисани приступ створиће предвидљивије, разумљивије и поузданије услове за наше предузетнике. И наравно, важно је убрзати прелазак на националне валуте", наводи се у званичном саопштењу Владе Русије.

По речима Мишустина, управо ће такви финансијски прорачуни постати доминантни због чињенице да живимо у мултиполарном свету.

Шангајска организација за сарадњу основали су 2001. године у Шангају Казахстан, Кина, Киргизија, Русија, Таџикистан и Узбекистан, а 2017. године организацији су се придружили и Индија и Пакистан. 

Земље посматрачи су Авганистан, Иран, Белорусија и Монголија. 

Процес подизања статуса Ирана у оквиру организације на ниво државе чланице започет је прошле године.