У Хагу се отвара Међународни центар за истраживање рата у Украјини

Тужиоци ће прикупљати релевантне доказе пре оснивања специјалног трибунала који би званичницима Кремља могао да суди због покретања рата у Украјини

Међународни центар за истраживање рата у Украјини биће данас отворен у Хагу, као први корак ка могућем оснивању трибунала за кривичну одговорност званичника Кремља.

Лондонски "Гардијан" преноси, позивајући се на АФП, да ће Међународни центар за кривично процесуирање злочина агресије (ИЦПА) имати тужиоце из Кијева, ЕУ, САД и Међународног кривичног суда (ИЦЦ). 

Они ће истраживати сукоб у Украјини и прикупљати релевантне доказе пре оснивања специјалног трибунала који би званичницима Кремља могао да суди због покретања рата у Украјини, наводи лист.

Високи званичници ИЦПА одржаће данас конференцију за новинаре у седишту Евроџаста, правосудне агенције ЕУ, наводи се у њиховом саопштењу.

Конференцији ће, између осталих, присуствовати украјински генерални тужилац Андриј Костин, главни тужилац Међународног кривичног суда Карим Кан, помоћник државног тужиоца САД Кенет Полит и европски комесар за правосуђе Дидије Рејндерс.

Позиви за формирање специјалног трибунала за Украјину су се појачали јер МКС, суд за ратне злочине са седиштем у Хагу, нема мандат да истражује злочин агресије, наводи лист. 

МКС истражује конкретније ратне злочине и злочине против човечности у Украјини и у марту је издао налог за хапшење руског председника Владимира Путина због наводних депортација деце.