Свет

Лукашенко: Новопечени нацисти нек се сете историје

"Други светски рат је Белорусе научио да цене живот, мир и слободу", казао је Лукашенко и позвао омладину да чува своју земљу онако како су их заветовали преци
Лукашенко: Новопечени нацисти нек се сете историјеwww.globallookpress.com © Gavriil Grigorov/Kremlin Pool

Белоруски народ не сме да заборави подвиге совјетских војника током Другог светског рата, нити жртву коју су поднели ослобађајући Минск од нацистичких освајача, рекао је председник Белорусије Александар Лукашенко.

Белорусија данас слави Дан независности. Пре обраћања грађанима, председник је положио венац на Споменик победе, подигнут у част јунака који су ослободили Белорусију од нациста.

"Ово је свето место, овде су се одвијале најкрвавије борбе. Хиљаде војника и официра је дало живот да бисмо ми живели. Овде су крвљу запечаћене братске везе велике вишенационалне државе", нагласио је.

Ослободиоци се, према његовим речима, нису делили на Белорусе и Русе, на Јермене и Грузијце, Таџикистанце и Киргистанце, Азербејџанце и Узбекистанце. "Нису делили земљу на своју и туђу, борили су се за једну отаџбину", рекао је.

Битку за ослобођење белоруске престонице с разлогом називају "тријумф совјетске ратне уметности", казао је Лукашенко и подсетио да је ту окончана операција Багратион, а битка је ушла у историју као највећи пораз фашистичке војске у Другом светском рату.

Подсетио је на марш заробљених Немаца који је је у јулу 1944. године организован у Москви. Скоро 60.000 војника Вермахта је марширало кроз совјетску престоницу у такозваној "Паради побеђених". Немци су у том маршу учествовали као ратни заробљеници.

Циљ параде није био само да охрабри грађане СССР-а, него и да покаже савезницима и целом свету размере успеха који је постигла Црвена армија.

"Новим нацистима који се појавили не би нашкодило да погледају те историјске кадрове. Они желе да забораве, али не смемо то да дозволимо. Не сме да се заборави како се не би поновило", поручио је.

"Други светски рат је Белорусе научио да цене живот, мир и слободу", казао је Лукашенко и позвао омладину да чува своју земљу онако како су им заветовали преци.

image