Свет

Скоро 70 одсто Француза подржава увођење ванредног стања

Питање увођења ванредног стања постављено је након вишедневних немира у Француској због смрти седамнаестогодишњака, кога је током саобраћајне контроле убила полиција
Скоро 70 одсто Француза подржава увођење ванредног стања© TANJUG/AP Photo/Lewis Joly

Скоро 70 одсто становника Француске подржава увођење ванредног стања у земљи због немира изазваних убиством тинејџера од стране полиције, показују резултати истраживања Француског института за јавно мњење (ИФОП), преносе "РИА Новости".

Истраживање ИФОП-а спроведено је од 29. до 30. јуна, а обухватило је 1.005 особа старијих од 18 година. 

"Шездесет девет одсто Француза подржава увођење ванредног стања", пренео је ИФОП, напомињући да је питање увођења ванредног стања постављено након вишедневних немира у Француској због смрти седамнаестогодишњака, који су укључили нападе на полицијске станице, уништавање државне имовине, пожаре итд.

Француски полицајци су прошлог уторка убили 17-годишњег тинејџера током саобраћајне контроле у Нантеру, који је, према речима безбедносних званичника, одбио да се повинује њиховим захтевима. 

У бројним градовима у Француској избили су немири који трају неколико дана. Према подацима Министарства унутрашњих послова, демонстранти су, широм земље, запалили око 3.800 аутомобила, као и зграде полиције и друге објекте. 

Из Министарства привреде су навели да је опљачкано око 250 експозитура банака, 200 прехрамбених продавница и око 10 тржних центара. 

Специјалне полицијске снаге, укључујући оклопна возила и хеликоптере, распоређене су у више градова. Приведено је око три хиљаде особа, од којих су многи малолетници.

Влада је саопштила да ће размотрити све начине за заустављање немира, али за сада није уведено ванредно стање, иако је у многим градовима на снази полицијски час.

На ванредној седници Владе, председник је осудио нереде и "позвао родитеље да буду одговорни".

"Трећина ухапшених су млади или врло млади. Позивам родитеље да држе децу која су на протестима даље од улице. Одговорност је родитеља, а не државе да их задрже код куће", рекао је Емануел Макрон, председник Француске.

image