Турски посланик: Приступање Шведске у НАТО је пусти сан

Они учествују у провокацијама и у исто време траже одобрење за чланство у НАТО-у: Шведска мора да уради свој домаћи задатак, престане с провокацијама и испоручи осумњичене за тероризам, рекао је Нуман Куртулмус

Шведска жеља да постане члан НАТО остаће пусти сан ако ова земља настави с провокацијама и неизручивањем осумњичених за тероризам Турској, рекао је портпарол турског парламента Нуман Куртулмус.

Паљење Курана које је прошле недеље починио један активиста у Стокхолму је "изузетно провокативан, анти-исламски и анти-људски чин" који не може да се одбрани ни на један начин, прокоментарисао је Куртулмус за новине "Милијет".

Шведска тврди да је демократска земља где се поштују различита уверења и ставови, али ово је доказало да то није тачно, додао је он и нагласио да чињеница да је Анкара одобрила приступање Финске НАТО-у не значи да ће се то догодити и са Шведском.

"Они учествују у провокацијама и у исто време траже одобрење за чланство у НАТО-у. Турска је земља која држи до својих речи. Шта год каже или обећа, испуни, али такође очекујемо и од других да се држе својих речи. За Шведску, која не испуњава своја обећања, очекивање чланства у НАТО-у је само пусти сан", нагласио је Куртулмус.

Ипак, он је додао да Турска није изричито против чланства Шведске, али да би се то догодило "Шведска мора да уради свој домаћи задатак".

"Мора да спречи провокације. Мора да испоручи вође антитурских терористичких организација", истакао је турски посланик.

Спаљивање Курана у Стокхолму на Курбан Бајрам осудила је Турска и друге муслиманске земље, а у Ираку су због тога демонстранти упали у зграду шведске амбасаде. Упитан о овом догађају, генерални секретар НАТО Јенс Столтенберг рекао је да је уништавање муслиманске свете књиге "увредљиво и непожељно али није нужно незаконито".