НАТО адмирал о потенцијалном сукобу са Русијом: Спровођење планова Алијансе трајало би годинама

Руске оружане снаге ће се обновити у наредним годинама, а контраофанзива у Украјини напредује "предвидиво споро", казао је високи званичник НАТО-а Роб Бауер

Спровођење нових одбрамбених планова НАТО-а, чије се потписивање очекује на самиту у Виљнусу 11-12. јула и који предвиђају акције у случају војне конфронтације са Русијом трајало би много година, оценио је високи званичник Алијансе адмирал Роб Бауер, преносе "РИА Новости".

Раније се сазнало да НАТО на самиту планира да одобри нове планове за јачање војног присуства у близини руских граница, јачање нивоа координације између војних ресора земаља чланица и колективне команде Алијансе, као и да повећа борбену готовост својих јединица у случају могућег сукоба са Русијом.

"Руске оружане снаге ће се обновити у наредним годинама. Наставићемо да посматрамо Русију као озбиљну претњу… Ово би нам могло дати времена, јер ће формирање снага високе спремности неопходних за пуну имплементацију нових одбрамбених планова захтевати неколико година", казао је Бауер.

Он је потврдио да НАТО сматра да контраофанзива у Украјини напредује "предвидиво споро".

"Контраофанзива је тешка, немојте мислити да је то само шетња. У Украјини има значајан број Руса и значајне одбрамбене препреке. Није ни чудо што ова контраофанзива не иде брзо", објаснио је.

Наиме, украјинска офанзива на јужнодоњецком, запорошком, артјомовском правцу почела је 4. јуна. Кијев је убацио у борбу бригаде које је обучио НАТО и наоружане западном опремом. Како је раније изјавио руски министар одбране Сергеј Шојгу, где Оружане снаге Украјине неуспешно нападају, уништено је 15 авиона, три хеликоптера, 920 оклопних возила, укључујући 16 тенкова 'леопард'".

"Непријатељ није остварио своје циљеве ни у једном правцу", казао је Шојгу.

Други високорангирани командант НАТО-а, Метју ван Ваген изјавио је да је подршка Украјини важна по сваку цену и да никако не сме да се изгуби, будући да ће то, према његовом мишљењу, бити "почетак још веће нестабилности".

Москва је више пута изразила забринутост због гомилања снага Алијансе у Европи. Кремљ је напоменуо да "Руска Федерација никоме не прети, али да неће занемарити акције које су потенцијално опасне по њене интересе".

Осим тога, Руска Федерација је истакла да Запад увлачи Кијев у НАТО. Како је навео портпарол Кремља Дмитриј Песков Москва помно прати ситуацију и напомиње да је управо оријентација Кијева ка Алијанси постала један од разлога за почетак Специјалне операције у Украјини.