Свет

Лукашенко: Против Белорусије се води информациони и економски рат

Суочени смо са изазовима без преседана за нашу независност, поручио је председник Белорусије
Лукашенко: Против Белорусије се води информациони и економски ратwww.globallookpress.com © Bai Xueqi/XinHua

Белорусија се суочава са изазовима без преседана за своју независност, и то у условима информационог и економског рата, изјавио је председник Белорусије Александар Лукашенко.

Наиме, Белорусија данас слави Дан независности, годишњицу ослобођења Минска од нацистичких освајача 1944. године.

"Не заборавите – свет је веома крхак. Да, живимо под ведрим небом, али у условима рата – информационог и економског. Суочени смо са изазовима без преседана за нашу независност", казао је Лукашенко на свечаној церемонији доделе награда радницима из културе.

Председник је истакао да за Белорусе независност значи слобода и живот који дају генерације победника. 

"Сећамо се да су у различитим периодима историје наши преци бранили ову слободу, и то не само оружјем у рукама", истакао је.

Лукашенко је подсетио како су уметници током Великог отаџбинског рата увек били са државом, са својим народом. 

"Уметници су бранили отаџбину, дизали морал војницима својим концертима, док се неко борио. Данас, нажалост, тема грађанске дужности, патриотизма, привржености интересима земље како у културном окружењу тако и у савременим делима не звучи тако акутно као тада", додао је.

Лидер Белорусије је нагласио да "каква ће бити будућност Белорусије, каква ће бити будућност Белоруса" зависи, између осталог, од уметника. 

"У потрази за гласном славом не губите осећај за меру и личну одговорност. Веома је лако прећи границу иза које почиње црнило и издаја. Али много је теже повратити поверење. Говорим о поверењу целог народа. Морате стварати за народ и у име мира", поручио је.

Лукашенко је истакао да "ниједан народ на свету не може бити истински независан без богатог културног наслеђа и снажног духовног темеља". 

"Ви то стварате – људи уметности. Ви сте ти који хватате историјски тренутак, приказујући га у уметничкој речи, музици, сликарству, архитектури и скулптури, на филму, у дигиталном облику. Другим речима, ви сачињавате хронику живота једне генерације, живота наше државе вековима. Отићи ћемо, али ово ће остати. Ваше дело је оно што зовемо историјско памћење и национално благо. Оно што нас чини нацијом и један је од услова нашег суверенитета", закључио је Лукашенко.

image