Руски амбасадор у Немачкој: Затварање конзулата деструктиван корак

Немци су одлучили да забране рад представништвима Русије у Хамбургу, Лајпцигу, Минхену и Франкфурту на Мајни

Одлука Берлина да протера више од 20 руских дипломата и до краја године затвори четири од пет генералних конзулата Русије деструктиван је корак за руско- немачке односе, истакао је амбасадор Русије у Немачкој Сергеј Нечајев у саопштењу објављеном на сајту амбасаде.

На црној листи Немаца нашла су се представништва у Хамбургу, Лајпцигу, Минхену и Франкфурту на Мајни, а таква одлука Немачке, како истиче Нечајев, задире у права и интересе стотина хиљада руских држављана који стално бораве у Немачкој, а такође значајно отежава рад њихових конзуларних служби.

"Тренутно смо суочени са озбиљним изазовима, пре свега организационе и техничке природе", рекао је Нечајев.

Према речима амбасадора, рад генералних конзулата ће се постепено сужавати, а послови затворених представништава биће пребачени у Берлин и Бон .

"Улажу се напори да се ублаже негативне последице одлуке немачке стране, да се очувају могућности конзуларних услуга за руске држављане, укључујући опремање нових конзуларних просторија, пријемних излога, организовање посета конзуларних заседања, оптимизацију активности виза и услужне центре", нагласио је амбасадор.

"РИА Новости" подсећају да је руско министарство спољних послова раније, реагујући на непријатељске акције Берлина, одличило да одговори протеривањем немачких дипломата из Русије, као и да значајно ограничи максималан број запослених у немачким дипломатским представништвима у Руској Федерацији.