Генерални секретар ШОС-а: Спремни смо да прихватимо Иран, круг пријатеља организације се шири

Проширење ШОС-а је природан процес, другим земљама се свиђа наша филозофија сарадње

Генерални секретар Шангајске организације за сарадњу (ШОС) Чжан Мин открио је данас за "РИА Новости" да би Иран, ако би постао пуноправна чланица организације, отворио велику перспективу за ШОС.

"Убеђен сам да би пуноправно чланство Ирана 'испунило' сарадњу ШОС-а новим практичним садржајем у различитим сферама и отворило велику перспективу", рекао је он. 

Генерални секретар је додао да он високо оцењује напоре Ирана да постане још једна земља чланица, као и да подржава њено конструктивно и ефикасно залагање до сада.

"Како 'круг пријатеља' наставља да се шири, филозофија сарадње и развојни модел ШОС-а такође имају ефекат и привлаче земље ван организације. Дакле, проширење ШОС-а је природан процес, а не нешто чему намерно тежимо", објаснио је он.

Било која земља која је солидарна са духом организације и која поштује њену повељу, може да се прикључи организацији и постане њен члан, нагласио је Чжан Мин. 

Подсетимо, данас се у онлајн-формату одржава овогодишњи самит ШОС-а којем ће присуствовати и лидер Русије Владимир Путин. Организација је основана 2001. године, а у њу данас улазе Индија, Казахстан, Кина, Киргистан, Русија, Таџикистан, Пакистан и Узбекистан

Процес присаједињења Ирана започет је 2021. године, а 2022. године усвојен је документ о отпочињању процедуре која има за циљ и учлањење Белорусије у организацију.

Земље посматрачи за сада су Авганистан, Белорусија, Иран и Монголија, а партнерске земље су Азербејџан, Јерменија, Камбоџа, Непал, УАЕ, Турска и Шри Ланка.