Нетанијаху: Израелска антитерористичка операција у Џенину ће трајати колико буде било потребно

Последњих месеци, Џенин је постао сигурно уточиште за тероризам из ког су долазили жестоки напади на израелске мушкарце, жене и децу, рекао је премијер Израела

Израелска војна операција у Џенину има за циљ заустављање тероризма и трајаће онолико колико буде потребно за постизање циљева, рекао је премијер Израела Бењамин Нетанијаху присутнима на прослави у америчкој амбасади у Јерусалиму.

"Последњих месеци, Џенин је постао сигурно уточиште за тероризам из ког су долазили жестоки напади на израелске мушкарце, жене и децу", рекао је он, описујући милитанте на Западној обали као "најлегитимнију мету на планети – људе који желе да униште њихову државу".

Наводећи да ће се операција "наставити онолико дуго колико је потребно да се мисија заврши", премијер Израела је додао да та држава чини све да избегне цивилне жртве док на палестинској територији остварује своје право на самоодбрану.

Израелске одбрамбене снаге су започеле највећи упад у избеглички камп Џенин од Друге интифаде у понедељак рано ујутру ваздушним нападима и нападима на, како се наводи, терористичку инфраструктуру која подразумева и заједнички штаб већег броја оружаних групација, а "која се налази поред школа, медицинског центра и цивилних кућа".

Након хитног састанка палестинских лидера у Рамали, палестинске власти су одлучиле да прекину контакт и састанке са Израелом и ограниче комуникацију са САД због тога што се Израел није придржавао безбедносних споразума које су две владе потписале раније ове године. Палестина је позвала УН да пружи заштиту Палестинцима и као одговор на најновији напад уведе санкције Израелу.

Операција је такође изазвала гнев тела УН и ЕУ задужених за постизање мира у Израелу и Палестини, а Уједињени Арапски Емирати и Египат су је "снажно осудили". Амерички Стејт департмент саопштио је да "будно прати ситуацију". 

Израелске снаге су последњих месеци више пута вршиле рације у Џенину, тврдећи да га терористичке групе користе као базу за операције. Иако је израелски централни командант генерал-мајор Јехуда Фукс признао да један напад на погранични град неће "окончати проблем терора за Државу Израел или нападе из Џенина", он је објаснио да је сада било потребно "нешто значајније" од уобичајених одговора.

Израелски дипломатски извор рекао је за "Џерусалим пост" да су САД пре 10 дана обавештене да израелска војска планира антитерористичку мисију у Џенину и да су прихватиле ту идеју. Извор је тврдио да је инвазија била последње средство и да је Израел чекао две године да палестинске власти обуздају терористе, али да на крају "фокусирана операција није могла да буде избегнута".