Моди на самиту ШОС-а: Само заједничким напорима ћемо обезбедити просперитет

Шангајска организација за сарадњу представља скоро трећину светске економије, казао је премијер Индије

Шангајска организација за сарадњу се показала као важна платформа која је учврстила благостање на целом азијском простору, рекао је данас премијер Индије Наренда Моди на овогодишњем самиту организације.

ШОС може да постане важан глас за реформу глобалних институција, укључујући УН, рекао је индијски премијер.

Индија, према његовим речима, на регион не гледа само као на суседне земље са којима се граничи већ као на праву породицу. Зато се Индија увек трудила да подигне сарадњу на виши ниво и да се води принципом да је цео свет једна породица.

Док је председавала ШОС-ом, Индија је створила нове основе за сарадњу, покренула нове старт апове, унапредила традиционалну медицину, развијала културно наслеђе.

"Док смо председавали ШОС-ом покренуто је више од 103 програма, укључили смо све државе посматраче да учествују у програмима кроз дијалог", казао је Моди и додао да је унапређена сарадња у области енергије, транспорта и другим сферама.

"ШОС представља скоро трећину светске економије и зато треба да смо одговорни и да разумемо потребе једни других. И зато једино док заједно решавамо питања која пред нама стоје, можемо да продужимо сарадњу и обезбедимо просперитет", рекао је премијер Индије.

Данас се планира пријем исламске републике Иран као пуноправног члана и потписивање меморандума о намерама Белорусије за приступање ШОС-у.

Подсетимо, данас се у онлајн-формату одржава овогодишњи самит ШОС-а којем присуствовује и лидер Русије Владимир Путин. Организација је основана 2001. године, а у њу данас улазе Индија, Казахстан, Кина, Киргистан, Русија, Таџикистан, Пакистан и Узбекистан

Процес приступања Ирана започет је 2021. године, а 2022. године усвојен је документ о отпочињању процедуре која има за циљ и учлањење Белорусије у организацију.

Земље посматрачи за сада су Авганистан, Белорусија, Иран и Монголија, а партнерске земље су Азербејџан, Јерменија, Камбоџа, Непал, УАЕ, Турска и Шри Ланка.