Свет

Столтенбергу продужен мандат: Звао Зеленског и обећао му да ће Украјину приближити НАТО-у

Одлуку ће подржати шефови држава и влада НАТО-а на самиту у Виљнусу, саопштено је из Алијансе
Столтенбергу продужен мандат: Звао Зеленског и обећао му да ће Украјину приближити НАТО-у© Tanjug/AP Photo/Virginia Mayo

НАТО савезници су се данас сагласли да продуже мандат генералног секретара Јенса Столтенберга за још годину дана, до 1. октобра 2024. године.

Одлуку ће подржати шефови држава и влада НАТО-а на самиту у Виљнусу, саопштено је из Алијансе.

Савезници су захвалили Столтенбергу на вођству и посвећености, који су, пише у саопштењу, били од кључног значаја за очување трансатлантског јединства суоченим са безбедносним изазовима без преседана.

"Почаствован сам одлуком НАТО савезника да ми продуже мандат генералног секретара. Трансатлантска веза између Европе и Северне Америке је обезбедила нашу слободу и безбедност скоро седамдесет пет година, а у опаснијем свету, наша велика алијанса је важнија него икад", рекао је Столтенберг.

Само неколико сати након потврде да је Столтенбергу продужен мандат, генерални секретар похвалио се да је разговарао са председником Украјине Владимиром Зеленским.

"Веома добар разговор са председником Зеленским о најновијим дешавањима у Украјини и нашим припремама за Самит НАТО-а. У Виљнусу савезници ће донети одлуке да појачају подршку на дуге стазе, унапреде наше политичке везе и приближе Украјину НАТО-у", навео је Столтенберг на Твитеру.

Амерички председник Џо Бајден је данас поздравио одлуку НАТО-а.

"Својим стабилним вођством, искуством и расуђивањем, генерални секретар Столтенберг је водио нашу Алијансу кроз најзначајније изазове у европској безбедности од Другог светског рата", поручио је Бајден, наводи се у саопштењу које је објавила Бела кућа, преноси Ројтерс.

Он је истакао да је НАТО "јачи, уједињенији и сврсисходнији него што је икада био".

"Радујем се наставку рада са генералним секретаром Столтенбергом на даљем јачању Алијансе следеће недеље на самиту НАТО-а у Виљнусу и уочи самита НАТО-а поводом 75. годишњице у Вашингтону следец́е године", поручио је Бајден.

Столтенберг, који је на челу НАТО-а од октобра 2014. године, требало је да се повуче ове јесени. Њему је мандат продужен четврти пут.

image