"Блумберг": Ердоган привлачи инвеститоре на турнеји у Заливским земљама

Турски председник обићи ће Уједињене Арапске Емирате, Саудијску Арабију и Катар

Турска влада је поставила циљ да различитим каналима привуче 25 милијарди долара инвестиција из Заливских земаља, па се тако председник Реџеп Тајип Ердоган, према писању "Блумберга" спрема да крене на турнеју како би на турску воденицу привукао финансијске ресурсе који су из западних земаља пресушили.

Министар финансија Мехмет Шимшек најавио је да ће Ердоган посетити Уједињене Арапске Емирате, док су други турски званичници, који су хтели да остану анонимни, рекли да ће председник путовати и у Саудијску Арабију и Катар. 

Пре Ердоганове посете УАЕ, у тој земљи је гостовао и Шимшек са потпредседником Џевдетом Јилмазом, да би након тога делегација из Емирата узвратила Турској посету током које се разговарало о детаљима инвестиционе сарадње две државе.

Земље Залива за Турску су постале идеални кандидати који би премостили јаз у инвестицијама настао због повлачења западних финансијера услед високе инфлације.

Због тога власти у Анкари побољшавају односе са овим државама па тако сада УАЕ, Саудијска Арабија и Катар Турској централној банци обезбеђују потребне девизе, било преко уговора о размени, било директним депозитима.

Земље Залива би, према писању "Блумберга" могле и да инсистирају да Турска спроведе дубље економске реформе. Египат је тако имао проблема са сличним планом да прикупи милијарде долара од истих земаља кроз приватизацију, делом због спорова око процена вредности и владе која држи фунту на нивоу који инвеститори сматрају прецењеним.

Турска је у марту потписала споразум о удвостручењу обима трговине са УАЕ, наглашавајући растуће економске везе између две земље.