Сијарто: Одобрићемо чланство Шведске у НАТО тек након Турске

Будимпешта ће се противити сваком финансирању ЕУ за испоруку оружја Украјини све док мађарска банка "ОТП" не буде скинута са украјинске листе "међународних спонзора рата", поручио је шеф мађарске дипломатије

Мађарска се стално консултује са Турском по питању ратификације чланства Шведске у НАТО-у и неће успоравати придруживање те земље Алијанси уколико буде напретка у преговорима између Анкаре и Стокхолма, изјавио је министар спољних послова Мађарске Петер Сијарто.

"Протеклих дана сам се доста консултовао са колегом, министром спољних послова Турске, који ће наредних дана обавити консултације са Швеђанима и руководством НАТО-а. Према томе, наредних дана ћемо редовно комуницирати са турским министром спољних послова. Ако дође до било каквог помака ми ћемо испунити обећање да Мађарска неће успоравати чланство било које земље у НАТО-у", казао је Сијарто.

Наиме, након покретања Специјалне војне операције у Украјини, Финска и Шведска су у мају 2022. године поднеле захтев за придруживање НАТО-у. На самиту у Мадриду крајем јуна 2022. године све земље НАТО-а сложиле су да се Финска и Шведска придруже савезу. До почетка 2023. пријаве Шведске и Финске ратификовало је 28 од 30 земаља НАТО-а, али су Мађарска и Турска желеле да размотре захтев Шведске одвојено од финског.

Шведски захтев још није добио одобрење Мађарске и Турске.

Ништа од помоћи Украјини све док је "ОТП банка" на црној листи

Шеф мађарске дипломатије је додао да ће се Будимпешта противити сваком финансирању ЕУ за испоруку оружја Украјини све док највећа мађарска банка "ОТП" не буде скинута са украјинске листе "међународних спонзора рата". 

Одговарајући на питања новинара, он је назвао "нечувеном, неприхватљивом и скандалозном чињеницу да је мађарска банка, у којој рачуне има око три милиона људи, уврштена на међународну листу спонзора рата". 

"Наш став је јасан, све док ОТП и челници ове банке не буду уклоњени са ове листе, Мађарска неће подржати даље финансирање ЕУ за испоруку оружја Украјини. Не само да нећемо дозволити траншу од 500 милиона евра из Европског фонда за мир коју смо већ зауставили, већ нећемо подржати ни друге предлоге за финансирање даљих трансфера оружја. Све док је ОТП на овој листи, нећемо одобрити било какав трансфер оружја у Украјину", одлучно је поручио.

Мађарска је дуго захтевала да Украјина скине ОТП са црне листе и сугерисала је да лидери ЕУ изврше притисак на власти у Кијеву у вези с тим. Национална агенција за спречавање корупције (НАПЦ) Украјине уврстила је 4. маја мађарску банкарску групацију ОТП на листу "међународних спонзора рата" због чињенице да наставља са радом у Русији. 

Раније је НАПЦ на ову листу уврстио и низ других страних компанија, које су такође присутне на руском тржишту.