Свет

Шеф турске дипломатије: Улазак Шведске у НАТО може бити терет, а не предност

Шведски безбедносни систем није у стању да спречи провокације, а то, како сматра Анкара, може да створи проблеме целој Алијанси, казао је Хакан Фидан
Шеф турске дипломатије: Улазак Шведске у НАТО може бити терет, а не предност© Tanjug/AP Photo/Anjum Naveed

Нисам сигуран колико је препоручљиво да Шведска уђе у НАТО у смислу стратешке безбедности, изјавио је турски министар спољних послова Хакан Фидан, преноси лист "Дејли сабах".

"Сада је више него икад релевантно разговарати о томе да ли ће чланство Шведске у НАТО-у бити терет или предност када се посматра стратешка безбедност", казао је Фидан.

Према његовим речима, шведски безбедносни систем није у стању да спречи провокације, а то, према турској страни, може да створи проблеме целој Алијанси.

Фидан је поновио да Турска најоштрије осуђује "гнусни напад на Куран" у Стокхолму, као и саучесништво власти, упркос упозорењима Анкаре.

Наиме, раније су медији објавили да је шведска полиција дала дозволу човеку да испред централне џамије у Стокхолму поцепа и запали Куран, наводећи "слободу говора" као разлог за своју одлуку.

Турска је једна од две земље које још нису ратификовале улазак Шведске у НАТО. 

Шеф мађарске дипломатије Петер Сијарто раније је изјавио да се Мађарска стално консултује са Турском по питању ратификације чланства Шведске у НАТО-у и да неће успоравати придруживање те земље Алијанси уколико буде напретка у преговорима између Анкаре и Стокхолма.

image